Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Polskiej wołowinie służy eksport

  • Autor: Rzeczpospolita
  • Data: 31-07-2017, 08:50
Polskiej wołowinie służy eksport
fot. shutterstock

Jacek Zarzecki, prezes Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego, zapewnia, że nawet 90 proc. naszej wołowiny wysyłamy za granicę. Mięso trafia na eksport z dwóch powodów: sprzedaż za granicę przynosi dużo lepsze marże, a po drugie – w Polsce niemal nie ma na nie popytu. Polska jest siódmym producentem wołowiny w Unii Europejskiej i mimo że produkcja tego mięsa w UE spada, to u nas wzrosła od 2010 r. o 26 proc. Eksportowane mięso trafia głównie do UE, Niemiec, Francji, Hiszpanii i Holandii. Wzrósł eksport do Izraela, dzięki głośnemu wyrokowi Trybunału Konstytucyjnego, który pozwolił na wznowienie w Polsce uboju zgodnie z zasadami religijnymi - informuje Rzeczpospolita.

Zdaniem analityków w ostatnich latach głównym motorem wzrostu branży jest eksport, co wynika z niskiego krajowego spożycia. Niskie ceny dają nam pewną przewagę konkurencyjną. Dużą szansę daje eksport wołowiny koszernej oraz halal. Mięso trafia więc do Izraela. Na brak zainteresowania wołowiną wskazuje też fakt, że w ciągu pierwszych pięciu miesięcy 2017 r. wyeksportowaliśmy 150 tys. ton tego mięsa, a sprowadziliśmy do kraju 15 razy mniej.

Dzisiejsze 2 kg, które rocznie zjada mieszkaniec Polski, to i tak dobry wynik – jeszcze przed dwoma laty było to zaledwie 1,2 kg, a w 1980 r. Polacy zjadali 18,5 kg wołowiny rocznie. Dla porównania – przeciętny Francuz zjada 28 kg wołowiny.

W latach 80. to nie stek królował na polskich stołach. Wołowina trafiała masowo do przetworów, a wśród konsumentów powszechniejsza była umiejętność przyrządzenia wszystkich części tego mięsa. – Wołowina była jednym z głównych dodatków w wędlinach. Dziś wiedza kulinarna ogranicza się do steku, antrykotu, polędwicy.

Branża nadziei upatruje w nowej modzie. Na brak popularności wołowiny wpływa też niska jakość tego mięsa – część była produkowana z krów mlecznych, a nie specjalnie hodowanych ras mięsnych.

Więcej czytaj w Rzeczpospolitej.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 062) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 269)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH