REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Pomiar jakości zwierząt uproszczony

  • Autor: Farmer.pl / TVP Info
  • Data: 24-09-2011, 15:09

Komisja Europejska zaakceptowała nowy system klasyfikacji poubojowej tuczników. To oznacza, że z uproszczonych rozwiązań mogą korzystać już także i polscy hodowcy. Nowy pomiar jakości zwierząt jest prosty i co najważniejsze tani, a wymyślili go niemieccy naukowcy. Przyjęte przepisy, to wyjście naprzeciw małym zakładom mięsnym, których nie stać na kosztowną i obowiązującą powszechnie klasyfikacje EUROP – informuje TVP Info.

REKLAMA

Jedyną szansą na utrzymanie się małych zakładów na rynku jest produkcja wysokojakościowej żywności. Na takie wędliny łatwo znaleźć klientów. Ale coś za coś. W tym wypadku „lepiej" musi oznaczać „drożej".

- My większość produktów wytwarzamy praktycznie jeszcze z ciepłego mięsa, czyli ten surowiec musi być blisko. To oznacza, że tuczniki musimy ubijać niemal na miejscu i w tym samym dniu produkować wędliny. Tak robimy m.in. kiełbasę wiejską - tłumaczy Fryderyk Kapinos, dyrektor marketingu Przedsiębiorstwa Przemysłu Mięsnego „Taurus".

To oznacza, że każde zwierzę trzeba zmierzyć, sklasyfikować i na tej podstawie wycenić. I tu pojawiają się schody. Powszechnie stosowany przez duże zakłady systemem EUROP - sporo kosztuje. Zakup maszyn do pomiaru to koszt powyżej 300 tysięcy złotych. Na taki wydatek nie każdego stać, a już na pewno nie małe zakłady masarskie. Alternatywą jest znacznie tańsza metoda.

Popularnie nazywa się ja „ZP" od niemieckiego: Zwai Punkt Metode, czyli metoda dwóch punktów. Polega na w miarę dokładnym pomiarze grubości słoniny i mięsa w konkretnych miejscach danej półtuszy. Na tej podstawie wylicza się ogólną wartość partii i wycenia. Opracowany przez niemieckich naukowców system praktycznie nic nie kosztuje, nie trwa zbyt długo i jest w miarę precyzyjny. To wszystko razem oznacza jedno - gigantyczne oszczędności.

- Nowy system daje duże możliwość małym zakładom oceny tuczników i ich klasyfikowania. Na tej podstawie zakład będzie się potem mógł we wcześniej ustalony sposób rozliczać z dostawcami, czyli rolnikami - mówi Tadeusz Blicharski, z Polskiego Związku Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej „POLSUS".

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Obserwator 26-09-2011, 10:07:
Na podstwie grubosci słoniny w ustalonych punktach oceniało się w Polsce 20 lat temu wg PN.

Zobacz wszystkie komentarze (1)

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (28 147) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH