Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

Ponad 12-procentowy spadek eksportu mięsa indyczego z Polski

Z szacunków Banku BGŻ BNP Paribas wynika, że wolumen eksportu mięsa i podrobów drobiowych ogółem w 2017 r. zwiększył się o blisko 10%, jednak w przypadku mięsa indyczego, które jest częścią składową tej kategorii, widoczne były odwrotne tendencje – mówi Magdalena Kowalewska, ekspert rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas.

Ponad 12-procentowy spadek eksportu mięsa indyczego z Polski
Fot. Shutterstock

Według danych Eurostat, w okresie od stycznia do października 2017 r. z Polski wyeksportowano 135,3 tys. t mięsa i podrobów z indyków, czyli o ponad 12% mniej w relacji rocznej. Spadek eksportu był szczególnie widoczny w przypadku handlu pozaunijnego. W analizowanym okresie poza granice UE wysłano 18,4 tys. t tych produktów, czyli o ponad jedną czwartą mniej niż przed rokiem. Z kolei sprzedaż na rynek unijny, gdzie trafia około 14% eksportowanego mięsa indyczego, zmniejszyła się o blisko 10% i wyniosła 116,9 tys. t.

- Głównym odbiorcą polskiego mięsa indyczego pozostały Niemcy, gdzie trafiło 44,2 tys. t, jednak było to o 19% mniej w ujęciu rocznym. Niemcy są jednym z największych importerów mięsa z indyków w UE. Według danych AVEC w 2016 r. przeciętne spożycie tego gatunku drobiu wyniosło około 6,1 kg/mieszkańca – mówi Magdalena Kowalewska.

Spadek widoczny był również w przypadku Wielkiej Brytanii, gdzie wolumen wywozu mięsa indyczego wyniósł 9,2 tys. t, co oznacza, że zmniejszył się o blisko 16%. Utrata części rynku brytyjskiego jest tym bardziej odczuwalna dla polskich eksporterów, że tradycyjnie na Wyspy wysyłane są bardziej wartościowe części tuszki.

- Warto podkreślić, że jedną z przyczyn obserwowanego spadku eksportu była grypa ptaków i związane z nią ograniczenia handlowe. Pomimo, że od lipca 2017 r. nasz kraj jest wolny od tej choroby, nadal nie udało się w pełni powrócić na wszystkie pozaunijne rynki zbytu. W tym kontekście warto podkreślić, że w okresie pierwszych dziesięciu miesięcy 2017 r. silnie, bo aż o 50%, zwiększył się eksport mięsa z indyków na Ukrainę - wyniósł blisko 6,0 tys. t. Wolumen sprzedaży na Ukrainę stanowił blisko jedną trzecią pozaunijngo handlu tym gatunkiem mięsa, a Ukraina była głównym, pozaunijnym odbiorcą tych produktów z Polski. Dodatkowo na rynku ukraińskim mogliśmy ulokować część tańszych elementów tuszki, których w okresie grypy ptaków nie mogliśmy wysyłać np. do krajów azjatyckich – zauważa Magdalena Kowalewska.

Zmniejszenie wolumenu eksportu mięsa i podrobów indyczych znalazło swoje odzwierciedlenie w cenach skupu, które utrzymują się na relatywnie niskim poziomie. Według danych MRiRW w 2017 r. przeciętna cena skupu indyków wyniosła 5,07 zł/kg, wobec 5,17 zł/kg w 2016 r., co oznacza spadek o 2%. W styczniu br. średnio indory skupowano po 5,07 zł/kg, czyli o 3% drożej w relacji rocznej. Oczekujemy, że aktualna sytuacja cenowa na rynku indyków może utrzymać się w pierwszym kwartale br., a ewentualne wzrosty cen będą wynikały głównie czynników sezonowych oraz zmian w kursach walut.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

eksport mięsa indyczego RSS ALERT    /    indyki RSS ALERT    /    eksport mięsa RSS ALERT    /    BGŻ BNP Paribas RSS ALERT    /    Magdalena Kowalewska RSS ALERT

KOMENTARZE (2)

  • bartek 2018-02-05 18:22:44
    mięso jest szkodliwe dla zdrowia
  • timi 2018-02-07 13:02:05
    Ale tylko dla roślinożerców.

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.82.93.116
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku

Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.