Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Zakładach Mięsnych Viola ponownie muszą wstrzymać produkcję

  • Autor: PAP
  • Data: 16-04-2013, 23:03

Inspekcja weterynaryjna ponownie nakazała wstrzymanie produkcji w Zakładach Mięsnych "Viola", gdyż ma zastrzeżenia do realizacji programu naprawczego. Firmie z Lniana zarzucono wykorzystywanie do produkcji przeterminowanych wyrobów.

Decyzja o wstrzymaniu produkcji została podjęta z powodu zastrzeżeń do prawidłowości prowadzenia dokumentacji dotyczącej zwrotów towaru ze sklepów oraz gospodarki produktami ubocznymi pochodzenia zwierzęcego. Mamy także zastrzeżenia w dziedzinie stosowania zasad higieny na terenie zakładu" - poinformował Zygmunt Gadomski, p.o. powiatowego lekarza weterynarii w Świeciu nad Wisłą (woj. kujawsko-pomorskie).

We wtorek inspektorzy weterynarii rozpoczęli kontrolę zakładu. "Dopiero na podstawie jej wyników można będzie rozważyć wydanie zgody na wznowienie produkcji" - zaznaczył Gadomski.

W przekazanym we wtorek wieczorem PAP stanowisku obecny prezes ZM "Viola" Tomasz Plasa podkreślił, że przyczyną zatrzymania produkcji były "pojedyncze przypadki nieprawidłowego stosowania niektórych procedur wewnętrznych". Dodał, że uchybienia wskazane przez organy nadzoru zostały już usunięte.

"Chciałbym zaznaczyć, że podniesienie systemu jakości na wyższy poziom jest procesem, którego nie da się przeprowadzić z dnia na dzień, gdyż ulepszenie systemu jakości wymaga trwałej zmiany zachowań pracowników. Od samego początku w pełni współpracujemy z organami nadzoru, wszystkie uwagi traktujemy bardzo poważnie, na bieżąco wdrażamy działania korygujące i zapobiegawcze" - zaznaczył Plasa.

Prezes ZM "Viola" ocenił jednocześnie, że "bezpieczeństwo żywności nie było zagrożone", a uchybienia wytknięte przez nadzór weterynaryjny "nie były wielkiego kalibru i firma była w stanie je usunąć bez wstrzymywania pracy zakładu.

Cytowany w komunikacie Michał Cierpiałowski, niezależny ekspert ds. systemów kontroli jakości, przypomniał, że pracownicy Violi są "systematycznie szkoleni z wymagań higieniczno-sanitarnych i posiadają świadomość zagrożeń związanych z bezpieczeństwem żywności, a procedury higieniczne określają szczegółowe postępowanie związane z higieną osobistą". Dodatkowo prowadzone będą "nieobjęte harmonogramem" wymazy higieniczne na stanowiskach pracy.

KOMENTARZE: (3)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • ven-v1 19-04-2013, 09:46:
takich zakładów w Polsce i na świecie jest na pęczki. I o tym wiedzą właściciele, weterynaria i eksperci
  • Fazi 19-04-2013, 09:10:
To już koniec violi sami na siebie bat ukręcili!!!!Robić ludzi we wała!!!!
  • yellow 17-04-2013, 11:56:
Ten zakład powinien być już dawno zlikwidowany, a zarząd odsiadywać wyroki za narażanie ludzi na utratę zdrowia i życia. To że jeszcze się w ogóle dyskutuje na ten temat to już zakrawa na skandal!

Zobacz wszystkie komentarze (3)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 780) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH