Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Poprawa sytuacji na rynku trzody chlewnej w 2015 r.

  • Autor: Bank Gospodarki Żywnościowej
  • Data: 13-01-2015, 11:00
Poprawa sytuacji na rynku trzody chlewnej w 2015 r.
Fot. Fotolia

KE w opublikowanym niedawno raporcie „Medium-term prospects for EU agricultural markets and income 2014-2024” przewiduje niewielką poprawę na rynku wieprzowiny w 2015 r. Branża ta przez ostatnie siedem lat borykała się ze stosunkowo niską opłacalnością produkcji, co miało wpływ na zmniejszenie się pogłowia trzody w UE. Szczególnie wyraźne spadki obserwowano w ostatnich trzech latach, kiedy to znacznie wzrosły ceny pasz - informują analitycy BGŻ.

Do spadku pogłowia przyczyniło się również wejście w życie nowych wymogów dot. dobrostanu trzody chlewnej na początku 2013 r. Ponadto, duży wpływ na rynek miało pojawienie się ognisk afrykańskiego pomoru świń na Litwie, Łotwie i w Polsce oraz związanego z tym nałożenia przez Rosję embarga na mięso wieprzowe z UE. W rezultacie w 2014 r. utrzymywała się zwiększoną niepewność na rynku trzody chlewnej. KE szacuje, że w 2014 r. wolumen produkcji w UE osiągnął stosunkowo niski poziom 22,2 mln t.

KE wskazuje, że kolejne lata powinny być lepsze dla producentów trzody. Badanie przeprowadzone w krajach członkowskich w okresie maj-czerwiec 2014 r. wskazało na niewielki, 1-procentowy wzrost stanu pogłowia w UE. Takie zwiększenie liczebności trzody w UE było wspierane udanymi zbiorami zbóż w 2014 r. oraz obserwowanymi szczególnie w II poł. 2014 r. obniżkami cen pasz.

Po stronie konsumpcji, ten segment charakteryzuje się względną stagnacją. Co więcej prognoza KE wskazuje, że mięso wieprzowe będzie traciło na znaczeniu na korzyść mięsa drobiowego. Obecnie, jak zaznaczają eksperci KE, przeciętny Europejczyk spożywa ok. 30 kg mięsa wieprzowego na rok, konsumpcja ta niemniej spadnie ok. 2 proc. do poziomu 30,3 kg w 2024 r. Ten spadek będzie gł. obserwowany w starych krajach członkowskich. Z kolei w nowych UE-13, w tym szczególnie w Polsce i Rumunii, oczekiwane jest zwiększenie spożycia wieprzowiny.

Eksperci KE oczekują, że w br. ceny żywca przeciętnie zwiększą się o 11 proc. w stosunku do 2014 r. Będzie to wspierane popytem na mięso wieprzowe na rynkach światowych. Czynnikiem ryzyka dla kształtowania się cen pozostaje sytuacja makroekonomiczna oraz poziom zbiorów zbóż w UE.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (25 228) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH