Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Popyt na rynkach krajów trzecich nakręca wzrost produkcji wołowiny w UE

  • Autor: BGŻ BNP Paribas
  • Data: 21-03-2017, 14:22
Popyt na rynkach krajów trzecich nakręca wzrost produkcji wołowiny w UE
fot. shutterstock

- Z najnowszego raportu KE "Short-Term Outlook for EU agricultural markets in 2017 and 2018" wynika, że unijna produkcja mięsa wołowego w 2016 r. wyniosła 7,86 mln t i była wyższa niż rok wcześniej o 2,3 proc. - informuje Mirosława Tereszczuk, ekspert rynków rolnych BGŻ BNP Paribas.

W 2016 roku kraje UE-13 odnotowały prawie 6-proc. wzrost produkcji tego mięsa, do 904 tys. t, natomiast w krajach UE-15 był on nieco niższy i wyniósł prawie 2% (do 6 959 tys. t). Największy wzrost produkcji mięsa wołowego w 2016 r. miał miejsce w Rumunii (+29,4%) i Bułgarii (26,6%). Nieco niższy w Holandii (+8,5%), Danii (+7,3%) oraz w Polsce (+6,5%).

- Wzrost produkcji wołowiny w 2016 r. w UE spowodowany był głównie zwiększonym  ubojem zarówno krów (+7% w liczbie i +6% w masie), jak i jałówek (odpowiednio +6% i +5%), wynikającym z trudności w sektorze mleczarskim, jak również ze względu na wzmożony popyt na wołowinę na rynkach pozaunijnych - mówi Tereszczuk.

Analityczka zauważa, że w 2016 r. UE była trzecim światowym producentem mięsa wołowego, z 13-proc. udziałem w  światowej produkcji, za Stanami Zjednoczonymi (19%) i Brazylią (15%).

- Prognozy USDA/FAS wskazują, że w 2017 r. światowa produkcja wołowiny może wzrosnąć o ok. 1,4% do ok. 61,3 mln t. Największy wzrost prognozowany jest w Argentynie (+3,8%), Stanach Zjednoczonych (+3,7%), Turcji (+2,7%) oraz w Indiach (2,3%) - dodaje.

Tereszczuk zauważa, że prognozy KE przewidują wzrost unijnej produkcji wołowiny w 2017 r. do 7,96 mln t, tj. o 1,2%.

- Tempo zmian będzie zatem niższe niż rok wcześniej. Z kolei w kolejnym roku (2018) eksperci KE prognozują spadek unijnej produkcji wołowiny do 7,82 mln t, tj. o ok. 1,7%. Będzie to pierwszy spadek po latach umiarkowanego wzrostu. Poziom tego spadku jest wciąż jednak niepewny, gdyż trudno jest przewidzieć tempo przeprowadzanej restrukturyzacji w unijnym sektorze mleczarskim, skąd pochodzą krowy i jałówki do uboju - dodaje.

Zdaniem analityczki BGŻ BNP Paribas, duży światowy popyt na wołowinę ma odzwierciedlenie we  wzroście unijnego eksportu mięsa wołowego nieprzetworzonego (CN 0201 i 0202).

- W 2016 r. zwiększył się on o 18% do 244 tys. t (w ekwiwalencie tuszy). Prognozy na 2017 r. przewidują dalszy wzrost eksportu, jednak nie będzie on już tak duży jak w 2016 r. -- wyniesie ok. 5%  do 256 tys. t. Głównym odbiorcą unijnego mięsa wołowego schłodzonego (120 tys. t) w 2016 r. były: Bośnia i Hercegowina (26,3% unijnego eksportu), Szwecja (14,0%), Norwegia (13,3%), Turcja (7,6%), Algieria (7,5%). Natomiast mięso wołowe mrożone (124 tys. t) wysyłane było w 2016 r. do Hongkongu (12,2%), Filipin (7,1%), Wietnamu (6,6%). Najwięksi światowi eksporterzy mięsa wołowego to: Brazylia, Indie, Australia i Stany Zjednoczone. W 2016 r. UE uplasowała się na dziewiątej pozycji z 3,5-proc. udziałem w światowym eksporcie tego mięsa - dodała.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (19 760) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 269)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH