Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Popyt na wołowinę rośnie szybciej niż produkcja

  • Autor: Puls Biznesu
  • Data: 26-05-2015, 08:17
Popyt na wołowinę rośnie szybciej niż produkcja
Popyt na wołowinę wysokiej jakości w kraju zwiększa się szybciej niż produkcja

Popyt na wołowinę wysokiej jakości w kraju zwiększa się szybciej niż produkcja. Ceny rosną, ale nie stanowią przeszkody dla konsumentów - informuje "Puls Biznesu".

"Cieszą nas plany eksportowe dużych zakładów, które przekonują, że nasza wołowina będzie wygrywać z argentyńską, ale prawdziwy boom na polskie mięso już mamy. Tu w kraju. I nie nadążamy za popytem" - mówi Mariusz Białek, właściciel gospodarstwa rolnego w okolicach Miłakowa, duży hodowca bydła rasy Hereford.

Jego zdaniem, pogłowie czysto rasowe przeżywa teraz w Polsce ogromny rozkwit. "Z jednej strony restauratorzy w dużych miastach poszukują surowców wysokiej jakości z rodzimej hodowli i czynią z tego wyróżnik konkurencyjny. Mamy też fenomen burgerowni, które chcą wyróżnić się szczególnym mięsem. Z drugiej strony konsumenci podróżują po świecie, kosztują steków, a po powrocie chcą dobrze zjeść" - opowiada Mariusz Białek.

Powszechnie za barierę w spożyciu wołowiny uznawana jest jej cena. Jednak Jerzy Wierzbicki, prezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego (PZPBM), uważa, że to tylko pozory. "Z przeprowadzonych przez nas badań wynika, że konsument jest gotowy zapłacić nawet 100 proc. więcej za wołowinę z najwyższej półki niż za masową" - mówi Jerzy Wierzbicki.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • matt 02-06-2015, 14:09:
Ludzie jedzą mało wołowiny bo ścierwo, które można w sklepach znaleźć pochodzi ze starych krów mlecznych. Jest twarde i niesmaczne. Naprawdę sporo Polaków chętnie zapłaci za dobrą wołowinę. Kupuje dojrzewające mięso z importu. Wiadomo nie mogę sobie pozwolić codziennie na antrykot za 80zł/kg ale wolę zjeść steka z takiej wołowiny niż schabowego w restauracji, który wcale taniej nie wyniesie.
  • Aleksander323 27-05-2015, 09:19:
Ciekaw te badania, które wykazują że konsument jest wstanie zapłacić 100% większa cenę. Obecnie spożycie wołowiny w Polsce to 1,4 kg.ciekawe dlaczego? Bo przecież nie dlatego że wołowina jest droga wszak "badania" wykazują coś innego. Ha ha ha

Zobacz wszystkie komentarze (2)

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (26 433) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH