Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

Portalspozywczy.pl z wizytą na Fermie Drobiu Jakuba Pióro (zdjęcia)

Znajdująca się w okolicach Siedlec Ferma Drobiu Jakuba Pióro powstała w 2011 roku. Składa się z 20 kurników mieszczących 1,2 mln sztuk drobiu. Głównymi odbiorcami kurcząt są pobliskie ubojnie Drosedu i Roldrobu.

Portalspozywczy.pl z wizytą na Fermie Drobiu Jakuba Pióro (zdjęcia)
Ferma Jakuba Pióro, fot. KRD-IG

Autor: AT, portalspozywczy.pl
Data: 18-01-2018, 15:44

Ferma Jakuba Pióro składa się z 20 kurników o łącznej powierzchni hodowlanej 55 tys. mkw.

- W jednym kurniku mamy średnio 61-63 tys. ptaków. Dzienne zużycie paszy hodowlanej w jednym kurniku wynosi 10 ton. Łącznie miesięcznie zużywamy więc 4 tys. ton paszy. Każdego dnia na fermę przyjeżdża przyjeżdża 5-6 beczek paszy o masie 25 ton każda. Całość kupujemy od Wipaszu z mieszalni w Międzyrzecu Podlaskim - mówi Jakub Pióro.

Kury z fermy Jakuba Pióro trafiają w większości do ubojni Drosedu w Siedlcach oraz należącego także do Grupy Drosed Roldrobu. Pozostałe pięć kurników jest zakontraktowanych do ubojni SuperDrobu w Karczewie. Kilka kilometrów dalej swoją fermę prowadzi Tomasz Pióro, brat Jakuba. Znajduje się na niej 10 kurników, z których drób w połowie trafia do ubojni Wipaszu, a w połowie do Drosedu.

Jakub Pióro nie ukrywa, że hodowla drobiu jest obecna w jego rodzinie od lat.

- W latach 70 moja babcia miała kurnik, a ojciec jej pomagał. Po transformacji ojciec założył firmę Polpasz produkującą pasze dla zwierząt. W 2015 r. sprzedał ją grupie Drosed. W 2006 roku powstała ferma brata, w 2011 r. powstała pierwsza moja ferma, a w 2015 r. powstała najnowsza moja ferma, tj. kolejne 10 kurników. Koszt budowy jednego kurnika wraz z pomieszczeniami socjalnymi to ok. 2 mln zł. Wszystkie obiekty posiadają system sterujący komputerowo klimatem. Zgaszanie i zapalanie światła, podawanie paszy - wszystko odbywa się automatycznie. Na mojej fermie zatrudniam łącznie 8 osób. Obowiązuje trójzmianowy system pracy. W ciągu dnia na fermie znajduje się 1 pracownik, 2 konserwatorów i kierownik. - dodaje.

Pióro przyznaje, że przy budowie drugiej fermy nie musiał korzystać z kredytu bankowego.

- Środki na budowę pierwszej fermy udało mi się pozyskać w ramach "kredytu dla młodego rolnika" współfinansowanego z budżetu państwa. Na budowę drugiej fermy na szczęście nie musieliśmy brać kredytów. Staraliśmy się prowadzić rozsądnie nasze finanse i zdajemy sobie sprawę, że kredyt to duże obciążenie. Jeszcze 1-2 lata temu banki chętnie dawały kredyty na budowę ferm. Teraz zaczynają się zastanawiać na skutek sytuacji z ptasią grypą, gdy spadła cena mięsa na rynku. Obecnie w Polsce panuje ogromny boom na kurniki. Coraz więcej ludzi, często osoby, które nie mają z branżą nic wspólnego, stawia potężne fermy po 15-20 obiektów i po 100 tys. kurczaków każdy - mówi.

więcej informacji:

drób RSS ALERT    /    Jakub Pióro RSS ALERT    /    KRD-IG RSS ALERT    /    Krajowa Rada Drobiarstwa RSS ALERT    /    Siedlce RSS ALERT    /    fermy drobiu RSS ALERT    /    Drosed RSS ALERT    /    Drosed Surowiec RSS ALERT    /    Wipasz RSS ALERT    /    SuperDrob RSS ALERT    /    Roldrob RSS ALERT    /    hodowla drobiu RSS ALERT    /    kurczaki RSS ALERT    /    brojlery RSS ALERT

KOMENTARZE (4)

  • Konsument 2018-01-23 00:08:08
    Gratuluję hodowcy skali działalności oraz dobrego gospodarowania.
  • IK 2018-01-23 10:47:20
    a może jakieś zdjęcia z ubojni?
  • Konsumentka 2018-01-24 09:23:06
    to jest produkcja żywca :) uboju dokonuje odbiorca - w transporcie żywy kurczak
  • sport 2018-01-24 15:17:56
    kury tak gęsto, jak kiedyś ludzie w obozie koncentracyjnym.. dlatego nie jem mięsa (pomijam fakt, co dodawane jest do paszy)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 34.203.28.212
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.