Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Portugalczycy przestawili się na drób

  • Autor: FAMMU/FAPA
  • Data: 04-08-2010, 13:20

Kryzys ekonomiczny przyczynił się do zmiany przyzwyczajeń konsumentów portugalskich, którzy zaczęli chętniej kupować tańszy drób w porównaniu z droższym mięsem czerwonym - podaje FAMMU/FAPA.

Rynek mięsa szybko zareagował na zmianę popytu, przyczyniając się do 3 proc. wzrostu produkcji mięsa drobiowego w 2009 roku, przy równoczesnym 5,1 proc. spadku produkcji mięsa wieprzowego oraz 2 proc. mniejszej produkcji mięsa wołowego.

Produkcja mięsa z kurczaków zwiększyła się o 5,2 proc., spadła za to produkcja mięsa z indyków (-5,4 proc.) oraz kaczek (-11 proc.). Mniejsza produkcja tych dwóch rodzajów mięsa wynikała z większych kosztów w porównaniu z wytwórstwem mięsa z kurczaków.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (26 487) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH