Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Powstał Komitet Obrony Wędlin Tradycyjnie Wędzonych

  • Autor: PAP, Dziennik Polski
  • Data: 15-01-2014, 14:16
Powstał Komitet Obrony Wędlin Tradycyjnie Wędzonych
Fot. Fotolia

Wędliniarze z Liszek i ich sojusznicy założyli Komitet Obrony Wędlin Tradycyjnie Wędzonych. Przeciwko unijnym przepisom ograniczającym wędzenie ma wystąpić Rada ds. Produktów Tradycyjnych przy Marszałku Województwa Małopolskiego - informuje "Dziennik Polski".

Członkowie rady obawiają się, że wkrótce farbowane kiełbasy zastąpią tradycyjne. Zdaniem wędliniarzy z Liszek koncerny chcą wykorzystać unijne normy do zabicia konkurencji stosującej tradycyjne receptury.

Nie da się uzyskać smaku, zapachu i wyglądu tradycyjnej polskiej kiełbasy bez wędzenia dymem - zarzekają się wędliniarze z Liszek. Odrzucają twierdzenia ekspertów wielkich firm, że zaostrzone unijne normy zawartości substancji smolistych w żywności nie zagrażają tradycyjnym polskim produktom.

Unijne rozporządzenie od 1 września obniża dopuszczalne ilości trujących substancji w jedzeniu, m.in. benzo(a)pirenu z 5 do 2 mikrogramów na kilogram kiełbasy czy karpia (ale dla wędzonych małży nowa norma wynosi 6, a dla szprotów - 5). Zamiast wędzenia Unia proponuje malowanie produktów specjalnym płynem, który upodabnia je do wędzonych.

Przeczytaj także:

KE gotowa rozmawiać z krajami członkowskimi ws. wędzonych wędlin

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (6)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • JJ 15-02-2014, 10:52:
Komentarze są poniżej poziomu torfu> Jeżeli ministerstwo chce wysłać do górali "ekspertów" którzy mieliby ich przeszkolić w kwestii wędzenia, to radzę ich zaopatrzyć w odpowiednie ochraniacze, bo widły potrafią spowodować duże spustoszenie w organizmie człowieka. Lisiecka uwędzona jakąś zmodyfikowaną techniką nie będzie już smakowała jak lisiecka! Każdy, kto ma jakiekolwiek pojęcie o wędliniarstwie świetnie o tym wie. Ja wędzę tradycyjnie właśnie taką "inną" metodą i mogę zrobić fajną kiełbase "lisieckopodobną", ale smak będzie inny!
  • staszek 20-01-2014, 06:56:
do jaaaaa . Jeszcze raz to powiem niestety , ale nie jesteś w temacie . 90 % jakich zakładów ??? Zakłady które wędzą tradycyjnie nie mają szans zmieśćić sie w nowych normach . Czyli zakłady które podwędzają a póżniej parzą wędline mieszczą sie w normach , to fakt ! A teraz pytanie jak zrobić kiełbase wiejską swojska ??? na atmonie ? Prosze o odpowiedz . Niestety ale te kiełbasy mozna tylko robić na wędzarni tradycyjnej , oczywiście można zroobić to na "atmonie " tylko ze to juz nie jest ten wyrób. Z drógiej strony nowe przepisy nie są podparte żadnymi badaniami . Łotyche mogą ewędzić szprotki w normie 5 jednostek ? a my nie . tak dla ciekawości powiem tylko ze cacao ma też 5 jednostek.
  • jaaaaaa 16-01-2014, 09:29:
do staszek: To z wczorajszej konferencji w ministerstwie rolnictwa, radzę zejść na ziemię i dokładnie przeczytać rozporządzenie, a nie siać zamęt i niepotrzebną panikę.
"(...) Minister rolnictwa i rozwoju wsi Stanisław Kalemba oraz główny lekarz weterynarii Janusz Związek potwierdzili na dzisiejszej konferencji prasowej, że nie ma zakazu wędzenia w związku z wprowadzeniem od 1 września br. nowych norm dotyczących dopuszczalnych poziomów wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA) w środkach spożywczych (...)
Minister Kalemba poinformował, ze nie było uwag zgłaszanych wcześniej do propozycji Komisji Europejskiej w sprawie zaostrzenia dotychczasowych norm. Nie mniej jednak zadeklarował pomoc producentom poprzez zorganizowanie cyklu szkoleń i kursów, które pomogą w dostosowaniu się do nowych wymagań (...)
Uczestniczący w konferencji główny lekarz weterynarii zwrócił uwagę, że ponad 90% zakładów spełnia już nowe, ostrzejsze wymagania dotyczące zawartości WWA, czyli poniżej 2 mg/kg produktu. Dodał także, że zakłady eksportujące takie produkty na rynek Federacji Rosyjskiej bez problemu spełniają znacznie bardziej rygorystyczne normy obowiązujące w tym kraju (...)"

Zobacz wszystkie komentarze (6)

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (26 045) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH