Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

Powstała pierwsza w Polsce książka kucharska z potrawami ze ślimaków

Wydawnictwo editorial.pl wydało pierwszą na polskim rynku książkę w całości poświęconą potrawom ze ślimaka i kawioru ślimaczego „Ślimaka kulinarna podróż – o tym, co zapomniane, a przypomnienia warte” – informuje Grzegorz Skalmowski, twórca firmy Snails Garden.

Powstała pierwsza w Polsce książka kucharska z potrawami ze ślimaków
fot. Snails Garden

Książka zawiera ona 120 oryginalnych receptur stworzonych przez 64 mistrzów kulinarnych. Książka uzupełniona jest wieloma zdjęciami i liczy ponad 250 stron.

Premiera książki „Ślimaka kulinarna podróż – o tym, co zapomniane, a przypomnienia warte” z udziałem mistrzowie kulinarni oraz uczestnicy Top Chef, MasterChef i Hell’s Kitchen odbyła się w podwarszawskiej Zielonce 10 lipca 2016 roku. Wydarzeniu towarzyszyły pierwsze Mistrzostwa Polski w Przyrządzaniu Ślimaka​.

- Dania ze ślimakiem w roli głównej to już wyższa szkoła jazdy kulinarnej. Elita polskiej gastronomii stworzyła potrawy będące ucztą dla podniebienia i inspiracją do odkrywania ślimaka – zapomnianego przysmaku polskiej kuchni. W ten sposób powstała książka pionierska i wyjątkowa – powiedział Daniel Twardo, pomysłodawca i organizator mistrzostw.

Inicjatorem powstania książki jest Grzegorz Skalmowski​, twórca firmy Snails Garden Skalmowscy​ największego w Polsce hodowcy ślimaków mięsnych. Ideą, jaka przyświecała twórcom książki, było przywrócenie ślimaka na polskie stoły. Dlatego w ramach promocji książki zorganizowano także konkurs na najlepsze danie ze ślimaka bądź ślimaczego kawioru. Do konkursu zgłosiło się 86 drużyn profesjonalnych kucharzy reprezentujących restauracje z całej Polski. Zwyciężyła Restauracja Szafarnia10 reprezentowana przez Radosława Gierałtowskiego i Łukasza Jabłońskiego. Drugie miejsce zajęła Restauracja Family Cafe/ Restauracja Avocado Marcin Kaczmarek-Pielin/ Grzegorz Filozof. Natomiast trzecie miejsce i wyróżnienie degustacyjne przypadło Pawłowi Pniewskiemu i Bartoszowi Pawłowskiemu z Hotelu Trzy Wyspy.

Patronat merytoryczny nad wydarzeniem objęli: Ambasador Francji, Polskie Polska Akademia Sztuki Kulinarnej, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierników.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

ślimaki RSS ALERT    /    Grzegorz Skalmowski RSS ALERT    /    Snails Garden RSS ALERT    /    rynek ślimaków RSS ALERT    /    potrawy ze ślimaków RSS ALERT    /    książka kucharska RSS ALERT

KOMENTARZE (2)

  • Bryniu 2016-07-13 00:19:13
    Gdzie można nabyć tę książkę?
  • Aneta 2016-07-13 00:45:15
    Na stronie w sklepie snailsgarden.com

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 34.229.175.129
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.