Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Powstanie Gęsinowy Szlak Kulinarny

  • Autor: PAP
  • Data: 25-08-2013, 14:31

Gęsinowy Szlak Kulinarny, na którym znajdą się wybrane restauracje serwujące potrawy z mięsa gęsi, powstanie w województwie kujawsko-pomorskim. Region szczyci się hodowlą doskonałych gęsi.

"To kolejne przedsięwzięcie związane z promowaniem gęsiny, która dzięki naszym staraniom staje się koronnym produktem spożywczym województwa kujawsko-pomorskiego. Gęsinowy Szlak Kulinarny będzie dużą atrakcją nie tylko dla mieszkańców, ale również licznych turystów odwiedzających nasz region" - podkreślił marszałek Piotr Całbecki.

Szlak przygotowuje samorząd województwa i Kujawsko-Pomorska Organizacja Turystyczna. Do jego tworzenia zostały zaproszone wszystkie restauracje z województwa kujawsko-pomorskiego, które w swoim menu posiadają przynajmniej dwa dania z gęsiny. Akces zgłosiły 23 lokale z 13 miejscowości, w tym po pięć z Bydgoszczy i Torunia oraz trzy z Włocławka.

Zgłoszone restauracje odwiedzi komisja certyfikacyjna, która oceniać będzie smak i sposób podania potraw, a także jakość obsługi i wystroju sal. Komisja rozpocznie pracę w poniedziałek, a ma zakończyć pod koniec września. Lokale, które pomyślnie przejdą proces certyfikacji, zostaną włączone do Gęsinowego Szlaku Kulinarnego.

Tworzenie szlaku będzie prowadzone w ramach projektu "Kujawsko-Pomorskie - lubię tu jeść", współfinansowanego ze środków Ministerstwa Sportu i Turystyki. Organizatorzy planują w przyszłości rozszerzyć szlak o jeszcze więcej restauracji.

Region kujawsko-pomorski znany jest z hodowli doskonałych pod względem smaku i właściwości odżywczych gęsi kołudzkich i rypińskich. Gęś biała kołudzka to odmiana hodowana w renomowanym Zakładzie Doświadczalnym w Kołudzie Wielkiej koło Inowrocławia, który dostarcza materiał hodowlany dla gęsich ferm w całej Polsce. Udział tej odmiany w polskim eksporcie gęsiny stanowi 95 procent.

Samorząd województwa kujawsko-pomorskiego od kilku lat promuje gęsinę, jako smaczne i zdrowe mięso, z którego można przygotować wiele specjałów. W okolicach 11 listopada organizowane są akcje "Gęsina na Świętego Marcina", w której ramach organizowane są m.in. festyny, pokazy i warsztaty kulinarne i konkursy. Akcja nie ogranicza się do regionu, ale swoim zasięgiem obejmuje również miejscowości w innych województwach, a nawet za granicą.

W zeszłym roku samorząd województwa został zaproszony do udziału w przygotowaniu obiadu z gęsiną w roli głównej, wydawanego przez prezydenta Bronisława Komorowskiego z okazji Święta Niepodległości dla korpusu dyplomatycznego i najważniejszych postaci polskiej polityki. Wyroby i dania z gęsiny serwowano też na Międzynarodowych Targach Gospodarki Żywnościowej, Rolnictwa i Ogrodnictwa "Gruene Woche" w Berlinie.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • smakosz 29-10-2013, 09:39:
Gęsinę w przednim wydaniu konsumowaliśmy w Kołudzie Wielkiej. Polecam sklep firmowy!

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 973) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH