Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Pozytywne dla polskich producentów efekty "afery fipronilowej" nie potrwają długo

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 18-08-2017, 18:25
Pozytywne dla polskich producentów efekty

- Kluczowy wydaje się fakt, że afera nie dotyczy Polski, co oznacza, że środki przeciw pasożytom ptaków zawierające fipronil nie były i nie są u nas stosowane - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Mariusz Szymyślik, dyrektor Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz.

Mariusz Szymyślik zaznacza, że w Polsce dopuszczone są do obrotu preparaty zawierające fipronil, ale żaden z nich nie jest przeznaczony do stosowania w drobiarstwie.

- Zezwolenie posiada pięć produktów: cztery insektycydy przeznaczone do zwalczania mrówek w domach, jeden przeznaczony do zwalczania karaluchów i prusaków - dodaje.

W ocenie dyrektora KIPDiP, "afera fipronilowa" będzie miała jedynie krótkoterminowe konsekwencje dla polskich producentów.

- Mechanizm pozytywnego oddziaływania kłopotów zachodnioeuropejskich producentów jaj na sytuację polskich hodowców polega na specyfice przemysłu drobiarskiego, na jego niewielkiej elastyczności podaży. Oznacza to, że na zwiększony popyt branża nie może w krótkim czasie zareagować zwiększoną produkcją, a jedynie wzrostem ceny. Taka sytuacja ma miejsce obecnie, i z niej korzystają polskie firmy - dodaje.

Szymyślik jest zdania, że pozytywne efekty ekonomiczne związane z kłopotami producentów zachodnioeuropejskich utrzymają się najwyżej przez dwa, trzy miesiące.

- Będzie to miało związek ze stopniowym powrotem na rynek podmiotów, których stad nie zakwalifikowano do wybicia. Innymi słowy, zwiększone zapotrzebowanie eksportowe będzie tylko zjawiskiem przejściowym - ocenia.

Dyrektor Izby nie jest przekonany, że "afera fipronilowa" nadwyręży zaufanie polskich konsumentów także do jaj z rodzimych ferm.

- Ufamy w zaufanie konsumentów do polskich marek jaj. Szacujemy, że w sklepach w naszym kraju blisko 97 procent jaj pochodzi z Polski - dodaje.

Szymyślik nie uważa także, że w opisywanej sprawie zawiodły europejskie procedury bezpieczeństwa.

- Naszym zdaniem europejskie procedury funkcjonują bardzo dobrze i wielokrotnie się sprawdziły. W sprawie skażenia fipronilem mamy prawdopodobnie do czynienia z błędem ludzkim (niewłaściwą oceną zagrożenia) lub próbą ochrony rodzimych producentów przez krajowe inspekcje. W pierwszym przypadku należy zadbać o poprawę wiedzy i umiejętności inspektorów i analityków, a w drugim doprowadzić do wyciągnięcia surowych konsekwencji prawnych wobec osób odpowiedzialnych. Wierzymy, że jeśli tak właśnie się stanie, konsumenci otrzymają bardzo mocny dowód na to, że europejski nadzór sanitarny i weterynaryjny ma zdolność do autokorekty i samodoskonalenia - podsumował.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 477) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH