Prawie 4 proc. spadek produkcji bydła w UE

Według Komisji Europejskiej w okresie styczeń-maj 2013 r. produkcja bydła wyrażona w tonach w krajach Wspólnoty (UE-27) zmniejszyła się o 3,8 proc. (w sztukach spadła o 3,5 proc.) - FAMMU/FAPA na podst.: danych Komisji Europejskiej.
Produkcja w „starych" krajach UE obniżyła się o 4,1 proc. W omawianym okresie zdecydowanie więcej bydła wyprodukowali Cypryjczycy (+26,3 proc.), Bułgarzy (+37,7 proc.), Rumuni (+16,7 proc.), Maltańczycy (+9,7 proc.), Estończycy (+5,3 proc.), Irlandczycy (+5,3 proc.) oraz Austriacy (+3,6 proc.).
Największe spadki produkcji zanotowano w Portugalii (-12,3 proc.), we Włoszech (-11,4 proc.), w Luksemburgu (-8,7 proc.), Grecji (-8,0 proc.), Belgii (-7,2 proc.), Niemczech (-6,7 proc.) oraz we Francji (-5,4 proc.) i w Słowenii (-5,4 proc.).

KOMENTARZE
Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!