Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Prawie co trzecia wędlina jest źle oznakowana

  • Autor: portalspozywczy.pl / IJHARS
  • Data: 07-04-2011, 19:04
Prawie co trzecia wędlina jest źle oznakowana

IJHARS skontrolował 101 zakładów przetwórstwa mięsnego. Inspektorzy stwierdzili, że najwięcej nieprawidłowości w zakresie jakości handlowej wędlin dotyczyło oznakowania wyrobów gotowych. Aż 32,9 proc. skontrolowanych partii przetworów z mięsa czerwonego w opakowaniach jednostkowych było nieprawidłowo oznakowanych.

Kwestionowano także nieprawidłowo podany wykaz składników, czyli brak w wykazie składników wszystkich surowców użytych do produkcji - np. alergenów, dozwolonych substancji dodatkowych, wody, aromatów czy przypraw. Inspektorzy odnotowali również stosowanie informacji wprowadzającej konsumenta w błąd co do składu wyrobu, chociażby poprzez umieszczenie w wykazie składników surowca mięsnego niezgodnie z recepturą, np. cielęciny zamiast wieprzowiny. Kolejne zastrzeżenia dotyczyły trwałości produktu - zakłady stosowały bezpodstawne wydłużenie terminu przydatności do spożycia.

W zakresie analiz fizykochemicznych niezgodność z deklarowanymi normami stwierdzono w przypadku 12,3 proc. partii wędlin. Nieprawidłowości dotyczyły głównie zawyżonej zawartości wody. Najwięcej nieprawidłowości stwierdzono odnośnie parametrów fizykochemicznych kiełbas suszonych, tj. 39,5 proc. spośród wszystkich wędlin tego rodzaju.

W zakresie cech organoleptycznych zakwestionowano tylko 2,9 proc. partii wędlin poddanych kontroli, z uwagi na obecność licznych otworów powietrznych oraz cząstek chrzęstnych.

Porównując wyniki kontroli, obejmujących podobny asortyment, tj. wędzonki, kiełbasy suszone i podsuszane, przeprowadzonych w IV kwartale 2010 r. oraz IV kwartale 2009 r. (produktami priorytetowymi były kiełbasy suszone i podsuszane) można zaobserwować mniejszy udział partii wędlin nieprawidłowo oznakowanych o ok. 4,5 p.p. w stosunku do 2009 r.

Wyniki analiz laboratoryjnych pokazały, że pod koniec 2010 r., w porównaniu do IV kwartału 2009 r., udział liczby partii z nieprawidłowościami w zakresie parametrów fizykochemicznych był mniejszy o ok. 1,2 p.p.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (4)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • klient 10-04-2011, 14:46:
inspekcja od etykiet :)) paranoja !!!!!
  • Lepsza Polska com 08-04-2011, 20:54:
Zobaczcie na stronie partii Lepsza Polska program, którego głównym punktem jest troska o zdrową żywność
  • obserwator 08-04-2011, 14:41:
Wielokrotnie w tym miejscu krytykowałem inspekcje od niczego jak prywatnie nazywam IJHARS!!! Czy ktoś może mi wyjaśnić w którym państwie unijnym jest podobna instytucja? Mam pewne wątpliwości czy jest taka!!! Zawsze zadaje sobie pytanie czy poza oglądaniem etykiet i badaniu wody w kurczakach ta instytucja czymś konkretnym i dającym jakieś wymierne efekty się zajmuje??? Bo jeżeli nie to może przyłączyć ją do weterynarii, sanepidu lub inspekcji handlowej (która zreszta kontroluje to samo tylko w innych miejscach) !!! Panie Ministrze Sawicki po co Panu taka instytucja, która poza zajmowaniem potrzebnych pokoi w ministerstwie i przejadaniu milionów złotych w skali roku niczym sensownym się nie zajmuje!!! NIe można mówić o przyłączaniu IJHARS do innych instytucji a raczej powinno się mówić o wchłonięciu!!! Mówiło się i robiono planu włączenia do ARR!!! I co dalej??? Po co Panu ta instytucja??? NIe szkoda pieniędzy??? Przecież to nie jest instytucja która zajmuje się Bezpieczeństwem Żywności (kiedyś taki pogląd lansował jej były szef Pan Czubała)!!! Jeżeli już powinno się mówić o bezpieczeństwie finansowym konsumenta, ja nie twierdze że nikt nie powinien się tym zajmować, choć zgodnie z moją wiedzą (być może nie pełną) na zachodzie takimi sprawami zajmują się organizacje konsumenckie!!! Co dają te kontrole tej instytucji??? Czy jest lepiej na półkach sklepowych??? NIE!!!!! W tej instytucji pracuje grono super fachowców pomieszanych z totalnymi obibokami (na czele szef całej instytucji były podsekretarz Kowalczyk)!!!! Czy nie można przetransferować ich do dobrej instytucji, która w czasie swoich kontroli dokona sprawdzenia jednego produktu czy jest zgodny z wymogami i jeżeli będzie potrzeba to solidnie ukarze!!! Czy do tego potrzebna jest osobna instytucja???

Zobacz wszystkie komentarze (4)

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (18 860) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH