Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Prawnik o wprowadzaniu na rynek polski żywności z owadów

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 08-04-2017, 11:23
Prawnik o wprowadzaniu na rynek polski żywności z owadów
Bartosz Fogel, radca prawny, partner w Kancelarii Prawnej GFP Legal z Wrocławia, fot. GFP Legal

- Wprawdzie w niektórych państwach Unii Europejskiej, np. Wielkiej Brytanii, Belgii, Danii, Holandii czy Francji) dopuszcza się w ograniczonym zakresie sprzedaż żywności z owadów, jednak w Polsce taka sprzedaż jest niedopuszczalna z uwagi na brak odpowiednich regulacji na szczeblu krajowym - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Bartosz Fogel, radca prawny i partner w Kancelarii Prawnej GFP Legal.

Żywność z owadów to niemal nieobecny segment na polskim rynku żywności. Skomplikowana sytuacja prawna na styku przepisów wspólnotowych i prawa krajowego sprawia, że producenci, którzy próbowali wprowadzić na nasz rynek tego rodzaju produkty, musieli się wycofać ze swoich projektów po interwencjach stacji sanitarno-epidemiologicznych. Jednocześnie w wielu krajach UE owady oraz wytworzona z nich żywność są sprzedawane na szeroką skalę w sieciach handlowych.

O opinię w sprawie wprowadzania na rynek żywności z owadów poprosiliśmy Bartosza Fogla, specjalizującego się w prawie żywnościowym radcę prawnego i partnera w Kancelarii Prawnej GFP Legal.

- Żywność wyprodukowana z owadów to tzw. nowa żywność, natomiast istnieje również pojęcie tzw. nowego składnika żywności, którym jest np. mączka pozyskiwana ze świerszczy. Nowa żywność (nowy składnik żywności) zdefiniowana jest w Rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady Unii Europejskiej (WE) nr 258/97 z dnia 27 stycznia 1997 r. jako żywność, która nie była spożywana w Unii Europejskiej na znaczną skalę przed dniem 15 maja 1997 roku, tj. przed datą wejścia w życie tegoż Rozporządzenia - mówi Fogel.

Jak zaznacza prawnik, wprowadzenie tego rodzaju żywności (składnika żywności) na rynek podlega procedurze autoryzacji.

- Konieczne jest w tym celu uzyskanie zezwolenia wydawanego przez Komisję Europejską. Zezwolenie takie może być wydane dopiero po przeprowadzaniu odpowiednich badań potwierdzających brak szkodliwości danych produktów żywieniowych dla zdrowia i życia ludzi. Z opinii opracowanej przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności na temat owadów oraz żywienia owadami wynika natomiast, że brak jest wystarczającej wiedzy i badań, co do zagrożeń wynikających z wykorzystania owadów jako żywności - dodaje.

Sprawa nie jest więc prosta. Sytuację producentów mają poprawić nowe przepisy, które wejdą w życie już od 1 stycznia 2018 r. 

- W tym dniu wchodzi bowiem w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 2015/2283 z dnia 25 listopada 2015 r. w sprawie nowej żywności, zmieniającym rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 oraz uchylające rozporządzenie (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady oraz rozporządzenie Komisji (WE) nr 1852/2001. Zgodnie z ww. rozporządzeniem produkty żywnościowe, które są od dawna spożywane poza terytorium Unii Europejskiej – tzw. „żywność tradycyjna” (np. owady), będą mogły być wprowadzone do obrotu na rynek UE na podstawie uproszczonej procedury, tj. procedury notyfikacji. Przedsiębiorca, który zechce wprowadzić tego rodzaju żywność na rynek, będzie musiał zgłosić taki zamiar Komisji Europejskiej i przedstawić dane świadczące o historii bezpiecznego stosowania tejże żywności. Jeśli nie zostaną zgłoszone zastrzeżenia ze strony Komisji Europejskiej albo państwa członkowskiego UE, tego rodzaju żywność będzie mogła zostać wprowadzona na rynek UE, w tym rynek polski - dodaje.

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • dziadek 11-04-2017, 08:32:
Ja na glizdach zrobiłem interes życia.W latach sześćdziesiątych jeden szpaner co miał fajną Anie powiedział że za piątkę zje glizdę, to ja się z nim założyłem że za dychę zje dwie.Zakład przegrałem,a z Anią mamy czwórkę dzieci i czwórkę wnuków
  • józef 11-04-2017, 07:52:
Światowa Organizacja Zdrowia od lat apeluje o ograniczenie spożycia mięsa,zanim będziemy jeść świerszcze, trzeba zwiększyć konsumpcję warzyw

Zobacz wszystkie komentarze (2)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 567) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH