Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Preppersi są świadomymi konsumentami

  • Autor: AT, portalspozywczy.pl
  • Data: 05-10-2016, 13:56
Preppersi są świadomymi konsumentami
fot. shutterstock

- Wielu z nas samodzielnie wytwarza żywność, a niemal wszyscy czytają skład przed dokonaniem zakupu. W przypadku preppersów wybierających się na wyprawę ekstremalną najważniejszymi czynnikami są skład, jakość produktu, waga i prostota w przygotowaniu posiłku - mówi w rozmowie z Portalem Spożywczym Sławomir Nizner ze społeczności Preppers Poland, organizator ogólnopolskich zlotów preppersów.

Kultura preppingu, od angielskiego ‘prepare’, co można przetłumaczyć jako „bycie przygotowanym”, narodziła się w Stanach Zjednoczonych w czasach zimnej wojny. Amerykańscy preppersi to zorganizowana, kilkumilionowa społeczność. Prowadzą specjalistyczne portale, fora i programy w telewizji. W Polsce liczebność preppersów szacuje się na kilkanaście tysięcy.

Na co przygotowują się preppersi? Na zdarzenie kryzysowe określane literą „W”. Przykładowym „W” może być wybuch bomby atomowej, wojna, awaria sieci energetycznej, powódź, a nawet…inwazja zombie – bo „gdy jesteś gotowy na atak żywych trupów, jesteś gotowy na wszystko.” Jednak polscy preppersi realnych zagrożeń nie muszą szukać daleko. Z obawą śledzą doniesienia z przebiegu rosyjskiej interwencji na Ukrainie.

Jednym z podstawowych obszarów zainteresowania preppersów jest żywność. Podczas konfliktu zbrojnego czy wrogiego ataku tradycyjne źródła zaopatrzenia szybko przestaną spełniać swoją rolę. Jedynym rozwiązaniem pozostaje zgromadzenie zapasów żywności o wystarczająco długim terminie przydatności do spożycia lub wytworzenie jej we własnym zakresie. 

Jak mówi Sławomir Nizner, preppersi są świadomymi konsumentami. Innymi kryteriami kierują się osoby wybierające żywność na wyprawę ekstremalną, a innymi gromadzące zapasy np. w domu.

- Wielu z nas samodzielnie wytwarza żywność, a niemal wszyscy czytają skład przed dokonaniem zakupu. W przypadku preppersów wybierających się na wyprawę ekstremalną najważniejszymi czynnikami są skład, jakość produktu, w szczególności zawartość białka i kaloryczność, jego waga (im mniejsza tym lepiej) oraz prostota w przygotowaniu posiłku. Z kolei osoby gromadzące zapasy kładą większy nacisk na cenę i termin przydatności do spożycia, a mniejszy na wagę produktu i prostotę w przygotowaniu. Produkty "chomikowane" powinny się też cechować lepszym smakiem i zawartością witamin niż te przeznaczone dla outdoorowców. W końcu zapasy będziemy spożywać dużo dłużej niż żywność, którą dźwigamy w plecaku w czasie wędrówki po górach - dodaje.

Sławomir Nizner nie ukrywa zadowolenia z faktu, że producenci żywności zainteresowali się preppersami i outdoorowcami. Przykładem takiego działania jest marka M.E.A.L. która, oprócz postawienia na większą zawartość mięsa i treściwość produktów, postanowiła także zadbać o aspekt wizerunkowy nawiązując współpracę z Fundacją Byłych Żołnierzy Jednostek Specjalnych GROM.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 959) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH