Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Prezes Augeo Ventures: Połączenie zakładów Peklimar i Polonus wydaje się racjonalne

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 19-05-2015, 13:47
Prezes Augeo Ventures: Połączenie zakładów Peklimar i Polonus wydaje się racjonalne
Dariusz M. Budzeń, prezes Augeo Ventures (fot. mat.pras.)

Z Dariuszem Budzeniem, prezesem Augeo Ventures rozmawiamy o decyzji firm Peklimar i Polonus, które weszły na formalną ścieżkę zmierzającą do pełnej integracji obydwu spółek oraz o przybierającym na sile trendzie konsolidacyjnym w całej branży mięsnej.

- Czy Peklimar i Polonus są w stanie, tak jak zapowiadają, w ciągu kilku lat zbudować silną grupę mogącą zagrozić liderom rynku mięsa?

- Z konsolidacji Peklimaru i Polonusa powstanie podmiot o przychodach ok. 200 mln zł. Dla porównania, liderzy polskiej branży mięsnej - Grupa Animex oraz Sokołów osiągają przychody wynoszące odpowiednio 4 i 3 mld zł. Liczby te pokazują, że Peklimar wraz z Polonusem nie zbliżą się rozmiarami działalności do rynkowej czołówki. Niemniej, wedle zapewnień właścicieli obu firm, połączenie może stanowić początek budowy większej grupy firm z branży mięsnej o polskim kapitale, czemu można tylko przyklasnąć.  Nowopowstały podmiot już teraz może spróbować powalczyć z dużymi graczami. Z całą pewnością skonsolidowany podmiot będzie zmierzał do umocnienia swojej pozycji na rynku lokalnym, a także do bardziej zdecydowanego zaistnienia w skali ogólnopolskiej.

- Jakie dostrzega Pan plusy strategii opartej na łączeniu się zakładów podobnych pod względem wielkości i profilu produkcji?

- W aktualnej sytuacji branży mięsnej takie działanie może być postrzegane bardziej jako realizacja strategii defensywnej, niż ofensywnej. Niemniej,  połączenie się dwóch spółek o podobnej wielkości i profilu produkcji stwarza dwie zasadnicze korzyści. Po pierwsze – oznacza ułatwienie dostępu do kapitału. Przy tak niskich kosztach finansowania dłużnego, nieefektywne jest wykorzystywanie jedynie kapitału własnego. Jak wiadomo jednak rok 2014 jest uważany za najgorszy rok dla branży mięsnej w historii, a wiele firm jest w bardzo ciężkiej sytuacji finansowej, co znacząco zwiększa branżowe ryzyko kredytodawców. W związku z powyższym banki bardzo ostrożnie podchodzą do kredytowania branży mięsnej. W omawianym przypadku, połączenie podmiotów o dość dobrej kondycji finansowej pozwala na stworzenie firmy, która będzie bardziej wiarygodna dla banków.  Druga korzyścią płynącą z połączenia spółek działających w branży mięsnej są możliwe do uzyskania efekty skali. Firma uzyskuje w ten sposób lepszą pozycję negocjacyjną z dostawcami (np. poprzez wspólne zakupy) czy obniża koszty administracyjne.  Zredukowane mogą zostać także koszty funkcjonowania działów marketingu
i sprzedaży.

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • RSD 20-05-2015, 09:45:
Takie ruchy konsolidacyjne powinny mieć miejsce w polskiej branży mięsnej min 5 lat temu.

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 691) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH