REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Prezes BGŻ: W sektorze mięsnym czeka nas dalsza konsolidacja

  • Autor: www.portalspozywczy.pl, PB
  • Data: 27-09-2012, 13:55
Prezes BGŻ: W sektorze mięsnym czeka nas dalsza konsolidacja
Prezes Banku BGŻ Jacek Bartkiewicz

Niektóre branże rynku spożywczego, jak np. mięsna, mają problem z powodu przeinwestowania i w tych branżach możemy jeszcze spodziewać się dalszej konsolidacji. Z kolei branża mleczarska, dzięki konsolidacji wokół kilku największych graczy, radzi sobie dobrze - ocenia prezes Banku BGŻ Jacek Bartkiewicz.

REKLAMA

- Problemy niektórych branż wynikają też z faktu, że w pewnym okresie poszliśmy za szeroko z dofinansowaniem. Np. zbyt dużo zainwestowano w ubojnie i tutaj mogą zdarzać się upadłości. Jeśli wcześniej nikt tego nie zaplanował i pieniądze przeznaczane były na dotacje dla wszystkich, którzy chcieli, to mamy koncentrację tego typu zakładów w kilku miejscach i wszyscy pracują na 30 proc. mocy. Taka sytuacja sprawia, że nie wszystkie firmy przetrwają - mówi Jacek Bartkiewicz w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl.

Jego zdaniem, w branży mięsnej jest dużo firm regionalnych, które mogą mieć kłopoty, kiedy będą próbowały wyjść na szerszy rynek. - Okazuje się, że to zupełnie inny świat, inny marketing, sieć dystrybucji. Pojawia się rozczarowanie klientów i kłopoty płynnościowe. Dlatego myślę, że konsolidacja pewnych sektorów, w tym mięsnego, jest jeszcze przed nami - mówi Jacek Bartkiewicz.

Z kolei pozytywnym przykładem jest polskie mleczarstwo. - Choć niektórzy uważają, że struktura spółdzielcza jest przestarzała, to jednak konsolidacja wokół kilku największych graczy spowodowała, że ta branża całkiem dobrze daje sobie radę - uważa prezes Banku BGŻ.

Jego zdaniem, pewne problemy natury koniunkturalnej może przezywać branża cukiernicza. - Z jednej strony lekarze biją na alarm, że cukier to trucizna. Z drugiej strony, rynek cukru jest przeregulowany. Unia proponuje odejście od kwot w 2015 roku i jest to szansa dla polskiego cukrownictwa, bo my jesteśmy bardziej przedsiębiorczy, mamy nowoczesne zakłady i dobre zaplecze surowcowe. Podobnie jest w branży mlecznej - zniesienie kwot wbrew pozorom może nam bardziej pomóc niż zaszkodzić - ocenia Jacek Bartkiewicz.

Przeczytaj także:

Prezes BGŻ: Mamy potencjał być jednym z istotnych dostawców żywności na świecie

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (26 202) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH