Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Prezes Drobimeksu: Popyt na produkty bezglutenowe będzie rósł

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 02-06-2014, 13:02
Prezes Drobimeksu: Będziemy rozwijać ofertę wyrobów bezglutenowych

Dieta bezglutenowa stała się jednym z najpopularniejszych współcześnie trendów kulinarnych. Przychylamy się do opinii analityków, według których ten segment rynku spożywczego będzie się w najbliższych latach dynamicznie rozwijał - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Klaus Roppel, prezes firmy Drobimex.

- Czy handel oczekuje od dostawców produktów bezglutenowych?

- Tak, wiele sklepów i sieci handlowych zgłasza zapotrzebowanie na produkty bezglutenowe, co wynika z rosnącego zapotrzebowania na te wyroby wśród konsumentów. Drobimex oferuje szeroką gamę produktów nie zawierających glutenu, wśród których znajdują się szynka delikatesowa z kurcząt, kiełbasa krakowska, kiełbasa z fileta, polędwica z kurcząt, parówki z filetem, kiełbasa biała luksusowa, drobisiowe paróweczk, drobisiowe parówki, skrzydła wędzone, filety wędzone oraz ćwiartki wędzone. Spośród nich największym zainteresowaniem konsumentów - a tym samym dystrybutorów - cieszą się parówki z filetem, ponieważ Drobimex jest pierwszym producentem parówek bez glutenu.

- Czy można wskazać gdzie jest największy popyt na produkty bezglutenowe?

- Nie monitorujemy rynku w tym zakresie, nie prowadzimy takich statystyk. Nasza sieć sprzedaży obejmuje całą Polskę, więc produkty te są szeroko dostępne zarówno w wielkich sieciach, sieciach lokalnych, jak i małych osiedlowych sklepach.

- Czy można prognozować, że żywność bezglutenowa pojawi się na szerszą skalę nie tylko w sklepach, ale też w kanale HoReCa?

- Tak, już obecnie funkcjonuje wiele restauracji i hoteli posiadających certyfikat Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej, które w swoim menu zawierają dania bezglutenowe.

- Jakie są Państwa plany odnośnie rozwoju oferty produktów bezglutenowych?

- Ofertę 11 wyrobów bezglutenowych Drobimexu rozszerzamy w tym roku o kolejny produkt - kiełbaski grillowe. Są one obecnie poddawane badaniom laboratoryjnym.

- Jaką przyszłość widzi Pan przed rynkiem żywności bezglutenowej?

- Zapotrzebowanie na produkty bezglutenowe stale wzrasta, ponieważ zwiększa się społeczna świadomość dotycząca występowania nietolerancji na niektóre składniki pokarmowe. Ponadto dieta bezglutenowa stała się jednym z najpopularniejszych współcześnie trendów kulinarnych. Przychylamy się do opinii analityków, według których ten segment rynku spożywczego będzie się w najbliższych latach dynamicznie rozwijał. Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (3)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • technolog 09-06-2014, 15:25:
jest to niemożliwe , aby na jednych ciągach technologicznych produkować bezglutenowe i z glutenem!!!!!
  • ewa 03-06-2014, 22:18:
Panie Prezesie bardzo dobrze że produkujecie wędliny bezglutenowe.Tylko dlaczego upieracie się przy znaku który jest tak samo ważny jak wiele innych, po co płacić tyle pieniędzy Stowarzyszeniu .Lepiej postawić na jakość bezglutenowych wędlin .
  • Zenek 03-06-2014, 10:56:
No i kolejna oferta mięsa nie wzbogaconego mąką pszenną

Zobacz wszystkie komentarze (3)

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (26 701) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH