REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Klaus Roppel, prezes Drobimex: Wartość rynku żywności bezglutenowej wzrosła o 44 proc.

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 06-06-2014, 13:43
Prezes Drobimeksu: Wartość rynku żywności bezglutenowej wzrosła o 44 proc.
Dla nowoczesnej firmy wprowadzenie produkcji wędlin bezglutenowych w istniejące ciągi technologiczne nie stanowi problemu (fot. Fotolia)

Według badań firmy Mintel, globalnego dostawcy badań rynkowych, w 2013 roku wartość sprzedaży produktów bezglutenowych szacowana była na poziomie 10,5 mld USD, a w latach 2011-2013 wzrost wartości tego rynku wyniósł 44 proc. - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Klaus Roppel, prezes firmy Drobimex.

REKLAMA
- Czy zapotrzebowanie na produkty bezglutenowe nadal rośnie? 

- Segment żywności bezglutenowej jest jednym z najszybciej rosnących segmentów światowego rynku artykułów spożywczych. Według badań firmy Mintel, globalnego dostawcy badań rynkowych, w 2013 roku wartość sprzedaży produktów bezglutenowych szacowana była na poziomie 10,5 mld USD, a w latach 2011-2013 wzrost wartości tego rynku wyniósł 44 proc.

- Czemu gluten jest tak szeroko wykorzystywany w procesie produkcji wędlin i przetworów mięsnych?

- Niekiedy w procesie produkcji wędlin gluten dodawany jest w postaci mieszanek środków funkcjonalnych lub dodatków do solanek peklujących. Znajduje się on również np. w kaszy mannej stosowanej jako wypełniacz nadający konsystencję produktowi. W przypadku produktów bezglutenowych w tego typu komponentach stosuje się składniki nie zawierające glutenu. Produkty Drobimexu, które uzyskały prawo używania znaku „przekreślonego kłosa", od początku w swoim składzie nie zawierały glutenu, a badania przeprowadzone w procesie certyfikacji jedynie to potwierdziły. Dlatego w przypadku asortymentu 11 bezglutenowych wyrobów Drobimexu proces produkcji nie uległ zmianie.

- Czy koszt produkcji wyrobów bezglutenowych różni się od kosztu produkcji standardowego asortymentu?

- Jak wspomniano wcześniej, produkty Drobimexu wybrane do procesu certyfikacji cechowały się wysoką jakością i z zasady nie zawierały w swoim składzie glutenu. Badania laboratoryjne to potwierdziły. Nie stworzyliśmy zatem nowej linii produkcyjnej, a jedynie pozyskaliśmy certyfikat dla wyrobów produkowanych od dawna. Dlatego w przypadku bezglutenowych wyrobów Drobimexu koszty produkcji nie zwiększyły się, a tym samym nie wzrosły ceny tych produktów.

- Czy z produkcją wyrobów bezglutenowych wiążą się jakiegoś rodzaju innowacje technologiczne?

- Ze względu na wysoką kulturę technologiczną firma Drobimex nie musiała inwestować w nowe rozwiązania technologiczne. Standardy, na których pracujemy od lat, pozwalają nam zachować kolejność ciągów technologicznych, dlatego wprowadzenie produkcji wędlin bezglutenowych w istniejące ciągi technologiczne nie stanowiło problemu. Wystarczyło zadbać o kolejność produkowanych wędlin na danym wydziale. Plan produkcji na dany dzień jest ustalany tak, aby w pierwszej kolejności produkowane były produkty bez glutenu.

- Jak wygląda proces certyfikacji produkcji bezglutenowej?

- Wyłączne prawo do udzielania licencji na używanie znaku „przekreślonego kłosa" na terenie naszego kraju ma Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej, będące członkiem AOECS - Europejskiego Zrzeszenia Stowarzyszeń Osób z Celiakią. Aby uzyskać taki certyfikat da wybranych produktów, trzeba najpierw przeprowadzić badania laboratoryjne, które potwierdzą brak glutenu w ich składzie. Firma Drobimex zleciła przeprowadzenie takich badań firmie J.S. Hamilton Poland S.A., zajmującej się m.in. badaniem żywności i pasz. Ponadto eksperci z Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej przeprowadzili audyt w naszych zakładach produkcyjnych, który potwierdził, że proces produkcji przeprowadzany jest zgodnie z obowiązującymi standardami. Certyfikat przyznawany jest na rok, po tym okresie przeprowadzany jest kolejny audyt. Po stronie ubiegającego się o licencję leżą koszty związane z badaniami laboratoryjnymi oraz wydaniem licencji.

KOMENTARZE: (4)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Ewa Boińska 22-07-2014, 22:41:
Produkt bezpieczny dla osób stosujących dietę bezglutenową to taki, który posiada opis słowny: "PRODUKT BEZGLUTENOWY", a producent, który go umieszcza na swoim wyrobie poddał go badaniom w akredytowanym laboratorium i uzyskał potwierdzenie, iż rzeczywiście nie zawiera on glutenu. Oznaczenia graficzne nie gwarantują bezpieczeństwa, ponieważ produkty o obniżonej zawartości glutenu mogą być również oznaczane podobnymi symbolami przekreślonego kłosa. Znaki graficzne są stosowane w różnych formach i każdy może stworzyć swój znak. Więcej informacji o oznaczaniu żywności bezglutenowej bez trudu można uzyskać z internetu.
  • JJ 12-06-2014, 14:40:
haha, cięta ripost :)
  • technolog 12-06-2014, 06:59:
No tak. Takie pytanie może zadać technolog z GS-u.

Zobacz wszystkie komentarze (4)

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 605) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH