Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Prezes Drosedu: Branża drobiarska spodziewa się pogorszenia sytuacji

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 24-08-2012, 14:18
Prezes Drosedu: Branża drobiarska spodziewa się pogorszenia sytuacji
Jacek Lewicki, prezes Grupy Drosed

Druga połowa roku nie będzie raczej tak optymistyczna dla branży drobiarskiej, jak pierwsza. Branża spodziewa się pogorszenia sytuacji, związanego głównie z wysokimi cenami soi i zbóż na rynkach światowych, co bezpośrednio przekłada się na rekordowe ceny żywca drobiowego w Polsce i na świecie - mówi w wywiadzie dla portalspozywczy.pl Jacek Lewicki, prezes Grupy Drosed.

- Jak ocenia Pan I półrocze na rynku drobiu?

- Sytuacja w I półroczu 2012 była dość dynamiczna, koniunktura w zakresie ilościowym sprzyjała branży drobiarskiej. Produkcja wzrosła o ok. 17 proc., ale gro przyrostu było związane z ciągle rosnącym eksportem drobiu, który stanowi już ponad 30 proc. produkcji. Problem stanowi jednak wzrost kosztów wytwarzania - cena paszy w ciągu pierwszego półrocza wzrosła o 15 proc., a do dziś o ponad 20 proc. w stosunku do cen ze stycznia, natomiast ceny detaliczne drobiu pozostały na poziomie zbliżonym do zeszłego roku (z korektą poniżej 5 proc.). To niewątpliwie wpływa na spadającą rentowność ubojni drobiu.

- Czy na rynku dojdzie do ruchów w zakresie konsolidacji?

- Taka ewentualność zawsze istnieje, zwłaszcza w obecnych realiach. Wszechobecny kryzys, hamująca gospodarka - takie czynniki sprzyjają przejęciom. Dużym problemem branży jest liczba firm funkcjonujących na rynku (3000 zakładów mięsa czerwonego i prawie 300 mięsa białego). To powoduje konkurencję cenową i w efekcie znaczny spadek marż, co w przypadku dłuższej dekoniunktury szybko kończy się brakiem wypłacalności firmy. Wydaje się, że taka trudna sytuacja ekonomiczna branży przyśpieszy procesy konsolidacji. Dodatkowo, rozwój wielkiej dystrybucji, zwłaszcza dyskontów, wymusza koncentrację produkcji w dużych zakładach.

- Czy w drugiej połowie roku branży drobiarskiej uda się utrzymać sprzyjającą koniunkturę?

- Druga połowa roku nie będzie raczej tak optymistyczna, jak pierwsza. Branża spodziewa się pogorszenia sytuacji, związanego głównie z wysokimi cenami soi i zbóż na rynkach światowych, co bezpośrednio przekłada się na rekordowe ceny żywca drobiowego w Polsce i na świecie. Wierzymy jednak, że rosnące spożycie drobiu utrzyma branżę w dynamice wzrostowej.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • kupiec 25-08-2012, 18:56:
jeju....... jaka to jest fatalna firma a pan prezes chyba nie widzi że jego firma znika z rynku? kiedyś jeszcze byli znaczącym dostawcą do biedronki, teraz mało ich w biedronce, w intermarche w ogóle a reszta ..... po troszku:-)

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 780) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH