Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Prezes Drosedu: Branża mięsna cierpi na nadmiar mocy produkcyjnych

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 13-03-2014, 15:07
Prezes Drosedu: Branża mięsna cierpi na nadmiar mocy produkcyjnych
Jacek Lewicki, prezes Grupy Drosed (fot. Drosed)

Nadmiar mocy produkcyjnych w branży mięsnej powoduje wyższe koszty utrzymania zakładów i zachęca do produkcji wielu asortymentów. Nawet gdy wytwarzane ilości danego produktu w normalnym rachunku ekonomicznym byłyby nieakceptowalne - zauważa w wywiadzie dla serwisu portalspozywczy.pl Jacek Lewicki, prezes Drosedu.

- Czy niskie wykorzystanie mocy produkcyjnych nadal jest problemem w branży mięsnej?

- Zjawisko niewykorzystanych mocy produkcyjnych w branży mięsnej ciągle istnieje. Jest w znacznym stopniu związane z problemem dystrybucji funduszy w programach pomocowych. Praktycznie każdy wytwórca mógł ubiegać się o wsparcie i wiele inwestycji było nie do końca przeanalizowanych. W efekcie wiele firm ma instalacje, których nie używa lub nie wykorzystuje w pełni ich mocy. Wpływa to na słabe rezultaty finansowe firm z branży mięsnej.

- Czy specjalizacja produkcji mogłaby być rozwiązaniem tego problemu?

- Nadmiar mocy produkcyjnych powoduje wyższe koszty utrzymania zakładów i zachęca do produkcji wielu asortymentów - nawet gdy wytwarzane ilości danego produktu w normalnym rachunku ekonomicznym byłyby nieakceptowalne. Jednak konieczność rozcieńczenia kosztów stałych przez nowe wolumeny prowadzi do tego, że każdy z producentów ma w swoim portfolio produktowym niemalże cały asortyment, jaki występuje na rynku. I tu wracamy do ekonomii - nie da się rozsądnie panować nad jakością, produktywnością i kosztami, gdy nie produkuje się dużych partii produkcyjnych wyrobów.

- Niskie wykorzystanie mocy utrudnia konsolidację branży?

- Teoretycznie niskie wykorzystanie mocy powinno przyśpieszać procesy konsolidacji branży - tak, aby duzi producenci, koncentrując produkcję określonych asortymentów w poszczególnych zakładach, uzyskiwali efekt skali. Niestety w Polsce wiele innych czynników ogranicza konsolidację. Po sprzedaży dużych zakładów państwowych kilkanaście lat temu, dzisiaj mamy pojedyncze przykłady łączenia się firm prywatnych.

- Jakie rozwiązania mogą pomóc przedsiębiorcom posiadającym w swoich zakładach nadmiar mocy produkcyjnych?

- Najprostszym rozwiązaniem zmierzającym do poprawy efektywności jest zwiększenie wolumenów sprzedaży w kilku kluczowych asortymentach, co wymaga dostępu do szerokich kanałów dystrybucji. Kluczem do sukcesu jest odpowiednia współpraca z klientami. Jednak przy obecnej sytuacji, gdy istnieje ponad 3000 zakładów produkcji wędlin w Polsce, trudno budować proste ścieżki dystrybucji. Konkurencja na tym rynku jest bardzo duża.

- Czy nadmiar mocy produkcyjnych to jeden z głównych powodów niskiej rentowności przemysłu mięsnego?

- Rentowność branży mięsnej mogłaby wzrosnąć poprzez zwiększenie konsumpcji w Polsce (ewentualnie zwiększenie poziomu eksportu) - na co na razie nie zanosi się - lub poprzez konsolidację branży - o której wszyscy mówią - ale ten proces tak naprawdę jeszcze się nie zaczął. Dzisiaj branża ponosi koszty nietrafionych inwestycji i spadku konsumpcji wędlin.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (16 111) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 262)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.