Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Prezes Grupy Drosed: Część sieci handlowych rozwija sprzedaż wędlin bezglutenowych

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 03-06-2014, 14:23
Prezes Drosedu: Część sieci rozwija sprzedaż wędlin bezglutenowych
Jacek Lewicki, prezes Grupy Drosed (fot. materiały prasowe)

Niektóre sieci handlowe oczekują od producentów przystąpienia do systemu certyfikacji i wprowadzenia do portfolio produktów bezglutenowych - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Jacek Lewicki, prezes Grupy Drosed.

- Czy wędliny bezglutenowe budzą zainteresowanie u dystrybutorów?

- Wraz z rosnącą świadomością konsumentów oraz coraz liczniejszymi przypadkami zdiagnozowania nietolerancji glutenu, zwiększa się potrzeba poszerzenia asortymentu produktów bezglutenowych w Polsce. Dlatego niektóre sieci handlowe oczekują od producentów przystąpienia do systemu certyfikacji i wprowadzenia do portfolio produktów bezglutenowych. Na obecnym etapie rozwoju rynku kluczowe jest zapewnienie bezpiecznych, bezglutenowych odpowiedników najpopularniejszych produktów spożywczych. Dlatego w przypadku Grupy Drosed licencją na znak „Przekreślonego kłosa" objęliśmy parówki Smakowite i Filet Wędzony z Piersi Kurczaka.

- Żywność bezglutenowa trafia w tej chwili głównie do sklepów w dużych miastach?

- Popyt na produkty bezglutenowe w dużej mierze zależy od świadomości konsumenckiej. Obecnie pod tym względem dominują duże miasta, ale prognozujemy, że stopniowo zapotrzebowanie na produkty bezglutenowe będzie obejmować również pozostałe części kraju.

- Czy catering i restauracje są zainteresowane wprowadzaniem do oferty dań na bazie produktów bezglutenowych?

- Zdecydowanie tak. Jest to tendencja, którą już możemy zaobserwować. Na liście certyfikacyjnej Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej znajdują się coraz liczniejsze podmioty z sektora HoReCa.

- Jakie plany ma Drosed odnośnie rozwoju produkcji bezglutenowej?

- W najbliższym czasie zamierzamy skupić się na poszerzaniu oferty produktów bezglutenowych w porfolio Grupy Drosed o nowe segmenty asortymentowe.

- Jakich zmian możemy oczekiwać na rynku żywności bezglutenowej w nadchodzących latach?

- W ciągu najbliższych kilku lat segment żywności bezglutenowej w Polsce będzie dynamicznie się rozwijał. Zwiększy się przede wszystkim różnorodność asortymentowa. Wzrośnie również świadomość konsumencka. Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (3)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • ewunia 09-06-2014, 18:02:
Panie Prezesie jadł Pan te parówki .
Myślę że nie jada Pan tak beznadziejnych wyrobów tylko biedakom wciska .
Ewunia
  • kuba 04-06-2014, 14:28:
Chyba nowy shit ;-)
  • Zocha 04-06-2014, 10:48:
Nowy hit polegający na nie dosypywaniu mąki do wędlin

Zobacz wszystkie komentarze (3)

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 983) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 268)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH