REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Prezes Grupy Drosed: Część sieci handlowych rozwija sprzedaż wędlin bezglutenowych

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 03-06-2014, 14:23
Prezes Drosedu: Część sieci rozwija sprzedaż wędlin bezglutenowych
Jacek Lewicki, prezes Grupy Drosed (fot. materiały prasowe)

Niektóre sieci handlowe oczekują od producentów przystąpienia do systemu certyfikacji i wprowadzenia do portfolio produktów bezglutenowych - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Jacek Lewicki, prezes Grupy Drosed.

REKLAMA
- Czy wędliny bezglutenowe budzą zainteresowanie u dystrybutorów?

- Wraz z rosnącą świadomością konsumentów oraz coraz liczniejszymi przypadkami zdiagnozowania nietolerancji glutenu, zwiększa się potrzeba poszerzenia asortymentu produktów bezglutenowych w Polsce. Dlatego niektóre sieci handlowe oczekują od producentów przystąpienia do systemu certyfikacji i wprowadzenia do portfolio produktów bezglutenowych. Na obecnym etapie rozwoju rynku kluczowe jest zapewnienie bezpiecznych, bezglutenowych odpowiedników najpopularniejszych produktów spożywczych. Dlatego w przypadku Grupy Drosed licencją na znak „Przekreślonego kłosa" objęliśmy parówki Smakowite i Filet Wędzony z Piersi Kurczaka.

- Żywność bezglutenowa trafia w tej chwili głównie do sklepów w dużych miastach?

- Popyt na produkty bezglutenowe w dużej mierze zależy od świadomości konsumenckiej. Obecnie pod tym względem dominują duże miasta, ale prognozujemy, że stopniowo zapotrzebowanie na produkty bezglutenowe będzie obejmować również pozostałe części kraju.

- Czy catering i restauracje są zainteresowane wprowadzaniem do oferty dań na bazie produktów bezglutenowych?

- Zdecydowanie tak. Jest to tendencja, którą już możemy zaobserwować. Na liście certyfikacyjnej Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej znajdują się coraz liczniejsze podmioty z sektora HoReCa.

- Jakie plany ma Drosed odnośnie rozwoju produkcji bezglutenowej?

- W najbliższym czasie zamierzamy skupić się na poszerzaniu oferty produktów bezglutenowych w porfolio Grupy Drosed o nowe segmenty asortymentowe.

- Jakich zmian możemy oczekiwać na rynku żywności bezglutenowej w nadchodzących latach?

- W ciągu najbliższych kilku lat segment żywności bezglutenowej w Polsce będzie dynamicznie się rozwijał. Zwiększy się przede wszystkim różnorodność asortymentowa. Wzrośnie również świadomość konsumencka.

KOMENTARZE: (3)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • ewunia 09-06-2014, 18:02:
Panie Prezesie jadł Pan te parówki .
Myślę że nie jada Pan tak beznadziejnych wyrobów tylko biedakom wciska .
Ewunia
  • kuba 04-06-2014, 14:28:
Chyba nowy shit ;-)
  • Zocha 04-06-2014, 10:48:
Nowy hit polegający na nie dosypywaniu mąki do wędlin

Zobacz wszystkie komentarze (3)

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (21 459) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH