Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Prezes Drosedu: Inwestujemy w rozwój potencjału produkcyjnego

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 20-11-2010, 12:45
Prezes Drosedu: Inwestujemy w rozwój potencjału produkcyjnego

Cała branża drobiarska notuje w tym roku dobre wyniki. Jedną z przyczyn był ubiegłoroczny kryzys, który zadziałał na nas pozytywnie. Dlatego, że Polsce mięso drobiowe jest ciągle postrzegane, jako "to tańsze" - powiedział Jacek Lewicki, prezes Drosedu na III Forum Rynku Spożywczego.

Na zachodzie konsumenci oceniają drób przez pryzmat jego wyższych niż w przypadku mięsa czerwonego walorów zdrowotnych, niższej zawartości tłuszczu, dobrej przyswajalności dla organizmu czy nawet łatwości w przygotowaniu. W Polsce wciąż kluczowa jest niższa cena. - W zeszłym roku różnica w koszcie wieprzowiny i drobiu była bardzo znacząca. Obecny rok to kontynuuje. Odnotowujemy przyrost produkcji drobiu na poziomie 11-12 proc., podczas gdy przyrost produkcji wieprzowiny oscyluje w okolicach zera - zauważył Jacek Lewicki. - Bardzo dużo drobiu idzie na eksport, blisko 30 proc. w skali kraju. Wysyłamy je głównie do krajów unijnych. Wzrost eksportu osiągnął w tym roku ok. 20 proc. W przypadku półtusz wieprzowych, raczej importujemy je z Niemiec czy Holandii - dodał.

Polski drób nadal jest konkurencyjny na rynkach UE. - To oczywiście przekłada się na dobre wyniki branży oraz podejmowane przez firmy drobiarskie inwestycje. W latach 2005-2006 inwestowały one przede wszystkim w dostosowanie zakładów do standardów unijnych. Dzisiaj wszyscy w branży drobiarskiej inwestują w rozwój potencjału produkcyjnego. To konieczne przy dużym wzroście dynamiki konsumpcji w Polsce, gdzie wzrosła ona w bieżącym roku o 3-5 proc., i za granicą - tłumaczy prezes Drosedu. - Po utracie jednego z zakładów w 2008 r. nasza firma przeszła okres restrukturyzacji. W zeszłym roku zamknęliśmy dużą inwestycję w Roldrobienależącym do Grupy zakładzie w Tomaszowie Mazowieckim. Zainwestowaliśmy tam prawie 30 mln zł w przetwórczą część zakładów, która została gruntownie unowocześniona. Nasza linia do produkcji parówek jest jedną z najnowocześniejszych w Europie - podkreślił.

- Teraz staramy się robić to, co wszyscy, czyli optymalizować produkcję. Inwestujemy w procesy produkcyjne, które pozwolą nam być konkurencyjnymi nie tylko w Polsce, ale także na rynku UE. Dla przykładu, podjęliśmy inwestycje w zakładzie w Siedlcach, który rozbudowujemy, aby usprawnić, tam gdzie to jeszcze możliwe, proces przetwórstwa mięsa a przede wszystkim jego pakowania - powiedział Lewicki. - Opakowania są dzisiaj kluczowe. Pracując dla nowoczesnych kanałów dystrybucji, trzeba dostosować się do ich wymagań - zaznaczył.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (4)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • ciekawy 22-11-2010, 10:22:
Jakie bzdury?
  • Koziołek 22-11-2010, 05:51:
żenada że ktoś pisze takie bzdury pt;drób pro-zdrowotny a byczki ,cielaczki jesteście ciężko Chemiczne..!
  • john 20-11-2010, 18:53:
Frankenstein 3d

Zobacz wszystkie komentarze (4)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 780) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH