Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Prezes Drosedu: Jesteśmy gotowi do dalszych fuzji

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 08-02-2012, 08:37
Prezes Drosedu: Jesteśmy gotowi do dalszych fuzji
Jacek Lewicki, prezes Drosedu

Wydaje się, że obecna trudna sytuacja ekonomiczna branży przyśpieszy znacząco procesy konsolidacji. Drosed, jako jeden z głównych podmiotów konsolidujących branżę, jest w tym roku gotowy do dalszych fuzji - mówi w wywiadzie dla portalspozywczy.pl Jacek Lewicki, prezes Drosedu.

- Analitycy oceniają, że branża mięsa czerwonego ma się coraz gorzej. Czy sytaucja na rynku drobiu też jest słabsza niż w ubiegłych latach?

- Zdecydowanie tak, dotyczy to również sektora drobiu, a także ryb czy innych gałęzi produkcji spożywczej odczuwających szczególnie silnie skutki olbrzymiej podwyżki cen na rynkach surowcowych. W przypadku drobiu nakłada się na to też kryzys na głównych rynkach eksportowych - w Niemczech, Francji czy Anglii. Z uwagi na fakt, że 30 proc. polskiej produkcji drobiu jest eksportowane za granicę, obniżenie koniunktury w krajach Europy Zachodniej może dodatkowo wpłynąć na słabe wyniki finansowe krajowych firm.

- To będzie trudny rok? Zwiększy się liczba upadłości?

- Z pewnością będzie to trudny rok, zarówno dla zakładów mięsa czerwonego, jak i dla drobiu. Trudno jest mi oszacować liczbę firm, które utracą płynność finansową, ale mając na uwadze słabe wyniki branży w 2011 r. i niskie prawdopodobieństwo znaczącej poprawy w tym roku, należy się spodziewać kłopotów w wielu przedsiębiorstwach. Według mnie najtrudniejszą sytuację będą miały średnie zakłady, które nie są tak elastyczne pod względem dostosowywania wielkości produkcji do sytuacji, jak małe lokalne firmy i nie są tak efektywne kosztowo, jak największe zakłady w branży.

- Z czego właściwie wynika obecny kryzys w branży mięsnej?

- Dużym problemem branży jest liczba firm funkcjonujących na rynku (3000 zakładów mięsa czerwonego i prawie 300 mięsa białego) i brak chęci do konsolidacji oraz nadwyżka mocy produkcyjnych w zakładach. To powoduje olbrzymią konkurencję cenową i w efekcie znaczny spadek marż, co w przypadku dłuższej dekoniunktury szybko kończy się brakiem wypłacalności firmy. Wydaje się, że taka trudna sytuacja ekonomiczna branży przyśpieszy znacząco procesy konsolidacji. Drosed, jako jeden z głównych podmiotów konsolidujących branżę, jest w tym roku gotowy do dalszych fuzji.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Witek (co się na niczym nie zna) 08-02-2012, 09:17:
Po pierwsze w Polsce jest pod opieką IW 1990 firm mięsnych (dane za rok 2011) a nie 3000. Po drugie chyba Pan prezes nie mówi o fuzjach, bo to dotyczy równoprawnych partnerów (no chyba że ma na myśli Cedrob, Indykpol, Konspol czy Superdrob) tylko ma na myśi raczej przejęcia mniejszych zakładów drobiarskich o przychodach ok. 100 mln rocznie.

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 364) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH