Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Prezes Drosedu: Polska ma szansę zostać największym producentem drobiu w UE

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 04-09-2013, 12:04
Prezes Drosedu: Polska ma szansę zostać największym producentem drobiu w UE
Jacek Lewicki, prezes Grupy Drosed

W ciągu ostatnich kilku lat polski sektor drobiarski stał się europejską potęgą. W tym roku, z przewidywaną produkcją ponad 1,7 mln ton, mamy szansę wyprzedzić Francję i zostać największym europejskim producentem drobiu - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Jacek Lewicki, prezes Grupy Drosed.

- Wysyłamy drób do Anglii, Niemiec, Francji a także Hong-Kongu, Rosji i Afryki. W pierwszym półroczu 2013 r. utrzymaliśmy wysoką dynamikę wzrostu produkcji nieprzetworzonego mięsa o 8 proc. i eksportu o 10 proc.. Oznacza to, że w ciągu pierwszych sześciu miesięcy 2013 r. wyeksportowaliśmy blisko 279 tys. ton mięsa drobiowego, z czego 80 proc. trafiło na rynek unijny - wyjaśnia Jacek Lewicki.

Tak dobre wyniki są efektem wysokiej konkurencyjności polskiego mięsa, rosnącej konsumpcji drobiu w UE oraz powiększającego się popytu w krajach rozwijających się. - Jednak nie tylko eksport mięsa drobiowego z Polski rośnie, zwiększa się także jego konsumpcja w naszym kraju. Rodzimi odbiorcy doceniają je jako najtańsze, a przy tym pełnowartościowe źródło białka zwierzęcego, stąd drób cieszy się nad Wisłą coraz większą popularnością - ocenia prezes Drosedu.

Oczywiście nie następuje to bez żadnych kosztów. - W ciągu ostatnich 3 lat ceny pasz wzrosły o ponad 50 proc., czego nie udało się przełożyć na ceny mięsa. W związku z tym rentowność sektora drobiarskiego spadła w 2012 r. do ok. 1 proc., co oznacza iż wielu producentów ma ujemne wyniki finansowe - zaznacza Lewicki. - Zakaz uboju rytualnego i czarny PR wokół branży mięsa przynoszą negatywne trendy w eksporcie, co już widać w wynikach z ostatnich miesięcy. Tylko olbrzymia skala produkcji i duża praca nad jej optymalizacją pozwala najsilniejszym firmom się rozwijać - dodaje.

Zastrzega jednocześnie, że dynamiczny rozwój, automatyzacja i optymalizacja procesów produkcyjnych w branży drobiarskiej i nasza konkurencyjność na europejskim rynku pozwalają mimo wszystko z optymizmem patrzeć w przyszłość. Pomyślne prognozy wspierane są przez pozytywne trendy z rynków surowcowych - dobre zbiory zbóż powinny wpłynąć na wyhamowanie wzrostowego trendu cen pasz i ustabilizować koszty surowcowe.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Kuba 05-09-2013, 10:37:
No to skąd się biorą lamenty producentów brojlerów i po co te wszystkie akcje promocyjne - czyżby na wycieczki handlowe Prezesów i osób towarzyszących? Wynika z newsu DROSETU, ze zarabiają ubojnie i firmy eksportujące, a producent traci, nawet te 0.1% od wartości sprzedaży żywca. Jak już będziemy największym w UE producentem, to potem tylko w dół.

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 306) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH