REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Prezes Drosedu: Przetwórcy mięsa niechętnie inwestują w segment hodowli

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 26-05-2012, 11:19
Prezes Drosedu: Przetwórcy mięsa niechętnie inwestują w segment hodowli
Jacek Lewicki, prezes Drosedu (fot. zelaznastudio.pl)

Producenci pasz czy właściciele dużych ferm wykupują lub budują zakłady przetwórcze, aby zapewnić sobie zbyt swoich surowców i osiągać skonsolidowaną marżę w kilku ogniwach łańcucha produkcji - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Jacek Lewicki, prezes Grupy Drosed.

REKLAMA
- Czy coraz więcej przetwórczych firm mięsnych będzie decydowało się na wejście w produkcję surowca?

- Nie widzę w Polsce wyraźnego trendu, aby wyspecjalizowane w przetwórstwie firmy były chętne do inwestowania w segmencie hodowli. Zwłaszcza obecnie, przy niewielkiej rentowności przetwórstwa, wydaje się to mało prawdopodobne.

- A może to producenci surowca będą wchodzić w jego przetwórstwo?

- Zdarza się, że to producenci pasz czy właściciele dużych ferm wykupują lub budują zakłady przetwórcze, aby zapewnić sobie zbyt swoich surowców i osiągać skonsolidowaną marżę w kilku ogniwach łańcucha produkcji. Pozwala im to też zniwelować ryzyko dekoniunktury, która w produkcji rolnej zdarza się dosyć często.

- Czy zwiększenie zaangażowania przetwórców w produkcję surowca mogłoby doprowadzić do zwiększenia pogłowia w Polsce?

- Nie wydaje mi się, żeby projekty rozwoju własnej bazy surowcowej miały znaczący wpływ na zwiększenie pogłowia w Polsce. Mamy w Polsce dwa segmenty hodowli - drób i wieprzowinę, które rozwijają się zupełnie odrębnie, pomimo, że w obu są przypadki konsolidacji pionowej przetwórców w dół łańcucha produkcji. I jak widać produkcja drobiu rozwija się, a w wieprzowinie mamy dużą zapaść.

 - Z czego to wynika?

- Jak dotąd nasi indywidualni producenci żywca drobiowego są w stanie poradzić sobie ze wzrastającym popytem i jesteśmy ciągle konkurencyjni w Europie. Zagrożeniem może być specyficzne ustawodawstwo, tworzące w Polsce enklawę "wolną" od GMO, ale zupełnie niekonkurencyjną cenowo w stosunku do innych krajów Europy. Takie rozwiązanie uderzy we wszystkich producentów żywca na rynku, niezależnie czy są to indywidualni producenci czy fermy należące do firm przetwórczych.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (23 379) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH