Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Prezes Food Service: Polska wieprzowina zawsze była zbyt tłusta

  • Autor: Bilans Dodatni
  • Data: 17-09-2010, 14:37
Prezes Food Service: Polska wieprzowina zawsze była zbyt tłusta

Polskie mięso wieprzowe nigdy nie było najlepsze. Zawsze było zbyt tłuste - mówi magazynowi Bilans Dodatni Marek Czerniej, prezes Food Service.

W latach 90. Wydawało się, że problem z tłustą wieprzowiną zostanie raz na zawsze rozwiązany. - Nastąpił duży postęp w hodowli. Polskie tuczniki osiągały do 52 proc. średniej mięsności - wspomina na łamach Bilansu Dodatniego Czerniej. - Niestety, od roku 2001 nie zanotowaliśmy żadnych pozytywnych zmian. Gdy duńskie czy niemieckie sztuki osiągają mięsność do 58-60 proc., polskie nadal charakteryzują się pokaźną zawartością tłuszczu, którego nikt nie chce - podkreśla.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (4)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • adammunk60 22-01-2012, 16:26:
Prezes zna się na mięsie i zdrowiu jak kura na medycynie.Jemu chodzi tylko o sprzedaż i zyski.Nasłuchaliśmy się bzdur od różnych ,,utytułowanych,, idiotów i teraz ich ślepo naśladujemy.Tłuszcz daje smak.Poza tym nie ma lepszego tłuszczu do smażenia i zdrowszego jak zwierzęcy.Słuchajcie dalej tych idiotów a wyginiecie jak dinozaury.Zastanówcie się choć raz.Czy jak powstawał człowiek były sady owocowe i warzywniki?Oczywiście, że nie.Więc teraz odpowiedzcie sobie: co mógł jeść wtedy człowiek?
  • kłusownik 18-09-2010, 15:28:
...cóż prosięta z importu z zachodu, które trafiają do Polski, to przede wszystkim materiał z ferm zarodowych, selekty( chore od Holendrów), wieprze... ale jest T A N I O!!!! Cena czyni cuda! Ponad to Ceny tucznika i prosiąt w ostatnich latach (ostatnich 7) nie dają takiej rentowności by rolnicy inwestowali w poprawę genetyki, zakłady mięsne też poważnie nie traktują doboru genetyki, bo przecież zawsze można lepsze dokupić z Zachodu ... Oceniając wąskie interesy każdej grupy: zakładów i hodowców każdy ma racje... Ciekawe jak Duńczykom i Holendrom udało się zbudowć tak sprawne i kompletne łańcuchy dostaw: wiedza-genetyka-prosięta-tuczniki-najlepsze jakościowo mięso..? które na lata zabezpieczają interesy i jednej i drugiej strony...
  • Świnarz 17-09-2010, 15:02:
Jak kupujecie gdzie popadnie to macie. Ostatnio oglądałem wyniki klasyfikacji jednego z zaprzyjaźnionych hodowców - 90 % to E i S- na cała partię znalazło się jedno O. Także kupić można tylko trzeba płacić dobrze i terminowo. Ale przecież ta cała branża przetwórcza to tylko patrzy kogo by tu wy.............ć / mówię o rolnikach,handlarzach, dostawcach mięsa - i jeszcze między sobą się próbujecie dy.....ć /

Zobacz wszystkie komentarze (4)

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 458) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH