Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Prezes Grupy Sokołów: Pozycja branży w Europie Śr.-Wsch. jest nadal silna

  • Autor: Barbara Woźniak, portalspozywczy.pl
  • Data: 16-09-2014, 11:20
Prezes Grupy Sokołów: Pozycja branży w Europie Śr.-Wsch. jest nadal silna
Bogusław Miszczuk, prezes Grupy Sokołów fot. zelaznastudio.pl

Grupa Sokołów ocenia, że mimo, iż ostatni rok był dla branży mięsnej w Polsce trudny, to pozycja Sokołowa i branży w Europie Środkowo-Wschodniej jest nadal silna - mówi serwisowi portalspozywczy.pl prezes Grupy Sokołów, Bogusław Miszczuk.

- Nie możemy zapominać, że ostatni rok dla branży był bardzo trudny i pełen zawirowań - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Bogusław Miszczuk.

- Z powodu wirusa ASF i uwarunkowań politycznych straciliśmy ważne rynki zbytu, ale nasza pozycja w Europie Środkowo-Wschodniej nadal jest silna. Wiemy, że przede wszystkim wygrywamy dobrą jakością - dodaje.

Wystąpienie na terenie Polski przypadków zarażenia wirusem ASF było kluczowym wydarzeniem decydującym o kształcie rynku mięsnego w pierwszym półroczu 2014 r. Pojawienie się afrykańskiego pomoru świń wykluczyło Polskę z handlu mięsem poza obszar Unii Europejskiej.

Zakaz eksportu, który dotyczy wywozu mięsa do krajów Unii Celnej dla wszystkich członków UE, w przypadku Polski objął dodatkowo eksport do krajów azjatyckich.

W rezultacie na polskim rynku pojawiła się dodatkowa podaż mięsa, która doprowadziła do istotnych spadków jego cen a polskich producentów zmusiła do zrewidowania polityki handlowej.

Zablokowanie eksportu polskiego mięsa do krajów Unii Celnej i Azji doprowadziło do wzrostu podaży mięsa wieprzowego w Polsce i innych krajach UE, co wywołało spadki cen mięsa i marż handlowych.

Sprzedaż eksportowa Grupy Sokołów stanowi około 1/3 przychodów. Głównym rynkiem jest rynek UE, a grupa eksportuje też produkty do takich krajów jak Japonia, Rosja, Korea Południowa i USA.

Grupa Sokołów produkuje około 22 tys. ton mięsa i jego przetworów miesięcznie m.in.: świeże mięso wieprzowe, wołowe (elementy z kością bez kości), półtusze wieprzowe, ćwierćtusze wołowe, mięso kulinarne, mięso do pieczenia, szynki, salami, wędliny parzone, wędzonki, kiełbasy cienkie, wędliny suche, wędliny grillowe, dania gotowe oraz konserwy.

W skład Grupy Sokołów wchodzi siedem zakładów produkcyjnych zlokalizowanych w: Sokołowie Podlaskim, Kole, Robakowie, Dębicy, Czyżewie, Jarosławiu i Tarnowie. Trzy z Oddziałów (w Sokołowie Podlaskim, Robakowie i Jarosławiu) prowadzą ubój wieprzowy oraz zajmują się przetwórstwem. Oddziały w Kole i Tarnowie prowadzą ubój wołowy. Oddziały w Czyżewie i Dębicy zajmują się wyłącznie przetwórstwem.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 190) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH