REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Prezes Grupy Sokołów: Zmiany w branży mięsnej nie poszły w najlepszym kierunku

  • Autor: Barbara Woźniak, Łukasz Stępniak, portalspozywczy.pl
  • Data: 22-10-2013, 20:44
Prezes Grupy Sokołów: Zmiany w branży mięsnej nie poszły w najlepszym kierunku
fot. Grupa Sokołów

Zmiany, które zaszły w branży mięsnej w ciągu ostatniej dekady nie poszły w najlepszym kierunku. Powinna była zostać opracowana strategia rozwoju dla całej branży w większym stopniu uwzględniająca np. wymogi i zalety specjalizacji zakładów - mówi w wywiadzie dla serwisu portalspozywczy.pl prezes Grupy Sokołów Bogusław Miszczuk.

REKLAMA

Sam Sokołów jest zainteresowany akwizycjami zakładów w Polsce, których możliwości produkcyjne sięgają co najmniej 2 tys. ton produktów miesięcznie.

- Zadając pytanie dotyczące wielkości zakładu możliwego do przejęcia i jego struktury produkcyjnej dotyka Pani szerszego problemu zmian strukturalnych w branży i dokonujących się w niej procesów konsolidacyjnych - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Miszczuk.

- Mówiąc o aktualnej sytuacji w branży nie jestem przekonany, czy ogromne zmiany jakie się w niej dokonały poszły w najlepszym kierunku - dodaje.

I zaznacza, że po przystąpieniu Polski do unii Europejskiej powinny były zostać opracowane plany rozwoju dla branży, które w większym stopniu uwzględniałyby zalety specjalizacji poszczególnych zakładów.

- Dzięki inwestycjom dofinansowanym ze środków unijnych po przystąpieniu Polski do UE, praktycznie wszystkie zakłady przeprowadziły modernizacje o podobnym charakterze tj. powiększające ich możliwości ubojowe i przetwórcze. Zachowano przy tym dotychczasowy, klasyczny dla branży schemat organizacyjny zakładu tj. ubój, przetwórstwo z szerokim wachlarzem produktów i ekspedycja - mówi prezes Sokołowa.

- Natomiast gdyby wówczas udało się opracować i przedstawić wizję rozwoju branży w perspektywie 15-20 lat, w większym stopniu uwzględniającą wymogi i zalety specjalizacji, umożliwiłoby to stworzenie takiego modelu biznesowego, w którym zakłady można byłoby łączyć i dzielić, a polski przemysł mięsny stałby się bardziej konkurencyjny zarówno w Europie, jak i na świecie - dodaje.

- Dzisiaj gdy praktycznie każdy zakład produkuje podobne wyroby, we wspomnianym powyżej schemacie organizacyjnym, efekt synergii przy ich łączeniu jest znikomy - mówi również.

Grupa Sokołów, w skład której wchodzi siedem zakładów produkcyjnych, zajmuje się ubojem oraz przetwórstwem wieprzowiny i wołowiny.

Ponieważ Sokołów skupia aż siedem zakładów produkcyjnych, bardzo ważną rolę odgrywa specjalizacja. Dotyczy ona zarówno uboju zwierząt, jak również produkcji przetwórczej. Trzy zakłady: w Sokołowie Podlaskim, w Jarosławiu i w Robakowie k/Poznania posiadają ubój wieprzowy, dwa kolejne: w Kole i w Tarnowie prowadzą ubój wołowy, natomiast oddziały w Czyżewie i Dębicy prowadzą wyłącznie produkcję przetwórczą.
 

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (21 958) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH