Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Prezes Hunter Wild: Rozwój rynku dziczyzny tkwi w sektorze HoReCa

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 22-04-2011, 17:53
Prezes Hunter Wild: Rozwój rynku dziczyzny tkwi w sektorze HoReCa

Największy potencjał dla rozwoju rynku dziczyzny tkwi w sektorze HoReCa. Tam koncentrujemy nasze wysiłki na poziomie grupy - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Piotr Karasek, prezes Hunter Wild, spółki wchodzącej w skład grupy PKM Duda.

- Jakie produkty z dziczyzny najlepiej się sprzedają?

- Można powiedzieć, że w ilościach masowych sprzedają się gulasze z dzika, sarny czy jelenia. Ze względu na cenę, ale i na możliwości przetwórcze, do indywidualnego spożycia i przemysłowej produkcji. Najbardziej cenione są natomiast udźce i combry. Na polskim rynku ze względu na ilość surowca i cenę, niezmiennie popularny jest dzik. Także dlatego, że można polować na niego przez cały rok.

- To jednak ciągle rynek niszowy...

- Wzrost krajowego rynku jest ograniczany stosunkowo słabo rozwiniętą kulturą spożywania dziczyzny, postrzeganiem mięsa jako trudnego do przygotowania i wymagającego specjalnych umiejętności. Najważniejszym jednak czynnikiem słabego popytu wewnętrznego jest jego cena, wyraźnie droższa od wieprzowiny, królującej w polskim menu. Ponieważ jednak rynek mięsa i jego przetworów w kategorii premium sukcesywnie wzrasta, mamy nadzieję, że również dziczyzna będzie miała z czasem swój w nim udział.

- Kto jest głównym odbiorcą dziczyzny?

- Wraz z coraz większą zasobnością społeczeństwa, powinna zwiększać się liczba konsumentów poszukujących nowości, która gotowa jest zapłacić więcej, by wprowadzić wyrafinowanie do swojej kuchni. Pamiętajmy, że ze względu na naturalną dietę zwierząt, ich mięso charakteryzuje się wyjątkowym aromatem, jest też mniej otłuszczone i ma duża zawartość białka. Na razie największy potencjał tkwi jednak w sektorze HoReCa, i tam koncentrujemy wysiłki na poziomie grupy.


Czytaj też: Prezes Hunter Wild: Rywalizacja na rynku dziczyzny zaostrza się Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 820) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH