REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Prezes Indykpolu: Afera z koniną dotknie całą branżę mięsną, również sektor drobiarski

  • Autor: TVN CNBC
  • Data: 02-03-2013, 12:43
Prezes Indykpolu: Afera z koniną dotknie całą branżę mięsną, również sektor drobiarski
Prezes Indykpolu, Piotr Kulikowski

Cztery instytucje, które w Polsce kontrolują pod względem konsumencko-zdrowotnym branżę mięsną w czasie kryzysu zajmują się przerzucaniem odpowiedzialności - powiedział na antenie TVN CNBC Biznes prezes Indykpolu, Piotr Kulikowski.

REKLAMA

Zdaniem prezesa Indykpolu, firmy, która oświadczyła, że jej wyroby nie zawierają wołowiny, a tym samym nie ma ryzyka, że mogą zawierać koninę, na razie nie widać głębokiego wpływu tej "afery" na sytuację spółki. - Ale nie można lekceważyć obecnego stanu rzeczy - dodał.

Przedstawiciele organizacji branżowych podali, że zagraniczne zamówienia na polskie mięso spadły nawet o 30 proc. - Afera z koniną może dotknąć całą branżę mięsną, również sektor drobiarski. Dlatego szaleństwem byłoby twierdzenie, że Indykpol nie boi się spadku zagranicznych zamówień. Eksportujemy ok. 20-25 proc. produkcji - mówił Piotr Kulikowski na antenie TVN CNBC Biznes.

Przyznał, że Polska jest najagresywniejszym graczem na szeroko rozumianym rynku mięsnym w Europie. - Szczególnie branża drobiarska mocno rozpycha się na rynku. Odnosimy ogromne sukcesy - eksportujemy coraz więcej, co wiąże się ze spadkiem produkcji w wielu innych krajach. Liczymy się z tym, że ten argument zostanie wykorzystywany przez lokalnych producentów do tworzenia barier - komentował prezes Indykpolu.

Piotr Kulikowski skomentował także działalność instytucji kontroli żywności. - Środowisko drobiarskie już od dawna optuje za połączeniem czterech instytucji kontroli żywności - podsumował w rozmowie z TVN CNBC Biznes.

SPÓŁKI SEKTORA SPOŻYWCZEGO NA GPW

INDIndykpol SA

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • PO 04-03-2013, 20:30:
W parówki drobiowe / dla dzieci / jako wsad w dużym zakładzie drobiarskim wkładany jest tłuszcz wieprzowy ,oraz MOM drobiowy. W wędliny drobiowe natomiast wieprzowina kl II 50/50 ,oraz MOM i wszystkie drobne śmieci produkcyjne - okrawki,krwiaki ścinki itp.
TERAZ BĘDZIE KOLEJ NA DROBIARSTWO - SKUTECZNIE ROZWALI TĄ KLIKĘ KRD ,A CO ZA TYM IDZIE NIE DO KOŃCA POLSKI PRZEMYSŁ DROBIARSKI !!!
  • Inspekcja 02-03-2013, 18:37:
Nadzór się skompromitował dopuszczając ubój rytualny, stracił wiarygodność a bez tego trudno będzie przekonać klientów do jakości

Zobacz wszystkie komentarze (2)

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (21 958) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH