Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Prezes Indykpolu: Afera z koniną dotknie całą branżę mięsną, również sektor drobiarski

  • Autor: TVN CNBC
  • Data: 02-03-2013, 12:43
Prezes Indykpolu: Afera z koniną dotknie całą branżę mięsną, również sektor drobiarski
Prezes Indykpolu, Piotr Kulikowski

Cztery instytucje, które w Polsce kontrolują pod względem konsumencko-zdrowotnym branżę mięsną w czasie kryzysu zajmują się przerzucaniem odpowiedzialności - powiedział na antenie TVN CNBC Biznes prezes Indykpolu, Piotr Kulikowski.

Zdaniem prezesa Indykpolu, firmy, która oświadczyła, że jej wyroby nie zawierają wołowiny, a tym samym nie ma ryzyka, że mogą zawierać koninę, na razie nie widać głębokiego wpływu tej "afery" na sytuację spółki. - Ale nie można lekceważyć obecnego stanu rzeczy - dodał.

Przedstawiciele organizacji branżowych podali, że zagraniczne zamówienia na polskie mięso spadły nawet o 30 proc. - Afera z koniną może dotknąć całą branżę mięsną, również sektor drobiarski. Dlatego szaleństwem byłoby twierdzenie, że Indykpol nie boi się spadku zagranicznych zamówień. Eksportujemy ok. 20-25 proc. produkcji - mówił Piotr Kulikowski na antenie TVN CNBC Biznes.

Przyznał, że Polska jest najagresywniejszym graczem na szeroko rozumianym rynku mięsnym w Europie. - Szczególnie branża drobiarska mocno rozpycha się na rynku. Odnosimy ogromne sukcesy - eksportujemy coraz więcej, co wiąże się ze spadkiem produkcji w wielu innych krajach. Liczymy się z tym, że ten argument zostanie wykorzystywany przez lokalnych producentów do tworzenia barier - komentował prezes Indykpolu.

Piotr Kulikowski skomentował także działalność instytucji kontroli żywności. - Środowisko drobiarskie już od dawna optuje za połączeniem czterech instytucji kontroli żywności - podsumował w rozmowie z TVN CNBC Biznes.

Podobał się artykuł? Podziel się!

SPÓŁKI SEKTORA SPOŻYWCZEGO NA GPW

INDIndykpol SA

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • PO 04-03-2013, 20:30:
W parówki drobiowe / dla dzieci / jako wsad w dużym zakładzie drobiarskim wkładany jest tłuszcz wieprzowy ,oraz MOM drobiowy. W wędliny drobiowe natomiast wieprzowina kl II 50/50 ,oraz MOM i wszystkie drobne śmieci produkcyjne - okrawki,krwiaki ścinki itp.
TERAZ BĘDZIE KOLEJ NA DROBIARSTWO - SKUTECZNIE ROZWALI TĄ KLIKĘ KRD ,A CO ZA TYM IDZIE NIE DO KOŃCA POLSKI PRZEMYSŁ DROBIARSKI !!!
  • Inspekcja 02-03-2013, 18:37:
Nadzór się skompromitował dopuszczając ubój rytualny, stracił wiarygodność a bez tego trudno będzie przekonać klientów do jakości

Zobacz wszystkie komentarze (2)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (19 924) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH