Prezes Indykpolu: Rynek odchodzi w kierunku dań convenience

Piotr Kulikowski, prezes Indykpolu, w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl zwraca uwagę na przeobrażenia obserwowane na rynku mięsa. Jak przyznaje coraz większym zainteresowaniem cieszą się dania typu convenience, a konsumenci większe znaczenie przywiązują do wysokiej jakości oraz bezpieczeństwa zdrowotnego produktów.
- Rynek stopniowo odchodzi od tradycyjnych przetworów mięsnych również robionych z mięsa drobiowego jak kiełbasy cienkie w kierunku dań typu convenience. Produkty drobiowe półprzetworzone cieszą się coraz większym zainteresowaniem klientów z uwagi na szczególną łatwość i szybkość przygotowania dań obiadowych. W dobie rosnącego tempa życie jest to istotne dla coraz większej grupy konsumentów - mówi Kulikowski w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl.
Zdaniem prezesa Indykpolu oczekiwania konsumentów zmieniają się. Coraz większą uwagę przywiązują oni do wysokiej jakości, a także bezpieczeństwa zdrowotnego produktów drobiarskich.
- Wskazuje na to rosnące zainteresowanie produktami z kategorii premium. Dla części konsumentów, choć nie dla wszystkich, istotna jest krótka etykieta na której dominującym składnikiem jest mięso z niewielkim udziałem przypraw. Rozwój tej grupy produktów jest niestety hamowany zachowaniem konsumentów, często sprzecznym z ich deklaracjami. Z jednej strony konsumenci deklarują bowiem chęć zakupu produktów bez konserwantów nawet po wyższej cenie, a ostatecznie okazuje się, że głównym czynnikiem decydującym o wyborze produktu na półce wciąż jest cena - wyjaśnia Piotr Kulikowski.
Jak dodaje Indykpol był jedną z pierwszych firm z branży drobiarskiej, która zaoferowała konsumentom produkty bez konserwantów.
- Nasza linia produktów – Dobre naturalnie - adresowana do świadomych i wymagających konsumentów, a wyróżnia się przede wszystkim brakiem „E-dodatków”. W pozostałych produktach również staramy się stopniowo redukować ilość konserwantów. Aby pomóc osobom nietolerującym gluten poszerzyliśmy ofertę przetworów o wyroby bezglutenowe - mówi Piotr Kulikowski, prezes Indykpolu.
Zachęcamy do przeczytania pełnej rozmowy z prezesem Indykpolu:
Piotr Kulikowski, prezes Indykpolu - obszerny wywiad


Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
KOMENTARZE
Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!