REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Prezes Indykpolu: Rynek odchodzi w kierunku dań convenience

  • Autor: RW,portalspozywczy.pl
  • Data: 24-02-2016, 09:17
Prezes Indykpolu: Rynek odchodzi w kierunku dań convenience
Piotr Kulikowski, prezes zarządu Indykpol SA. Fot. zelaznastudio.pl

Piotr Kulikowski, prezes Indykpolu, w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl zwraca uwagę na przeobrażenia obserwowane na rynku mięsa. Jak przyznaje coraz większym zainteresowaniem cieszą się dania typu convenience, a konsumenci większe znaczenie przywiązują do wysokiej jakości oraz bezpieczeństwa zdrowotnego produktów.

REKLAMA

- Rynek stopniowo odchodzi od tradycyjnych przetworów mięsnych również robionych z mięsa drobiowego jak kiełbasy cienkie w kierunku dań typu convenience. Produkty drobiowe półprzetworzone cieszą się coraz większym zainteresowaniem klientów z uwagi na szczególną łatwość i szybkość przygotowania dań obiadowych. W dobie rosnącego tempa życie jest to istotne dla coraz większej grupy konsumentów - mówi Kulikowski w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl.

Zdaniem prezesa Indykpolu oczekiwania konsumentów zmieniają się. Coraz większą uwagę przywiązują oni do wysokiej jakości, a także bezpieczeństwa zdrowotnego produktów drobiarskich.

- Wskazuje na to rosnące zainteresowanie produktami z kategorii premium. Dla części konsumentów, choć nie dla wszystkich, istotna jest krótka etykieta na której dominującym składnikiem jest mięso z niewielkim udziałem przypraw. Rozwój tej grupy produktów jest niestety hamowany zachowaniem konsumentów, często sprzecznym z ich deklaracjami. Z jednej strony konsumenci deklarują bowiem chęć zakupu produktów bez konserwantów nawet po wyższej cenie, a ostatecznie okazuje się, że głównym czynnikiem decydującym o wyborze produktu na półce wciąż jest cena - wyjaśnia Piotr Kulikowski.

Jak dodaje Indykpol był jedną z pierwszych firm z branży drobiarskiej, która zaoferowała konsumentom produkty bez konserwantów. 

- Nasza linia produktów – Dobre naturalnie - adresowana do świadomych i wymagających konsumentów, a wyróżnia się przede wszystkim brakiem „E-dodatków”. W pozostałych produktach również staramy się stopniowo redukować ilość konserwantów. Aby pomóc osobom nietolerującym gluten poszerzyliśmy ofertę przetworów o wyroby bezglutenowe - mówi Piotr Kulikowski, prezes Indykpolu.

Zachęcamy do przeczytania pełnej rozmowy z prezesem Indykpolu:

Piotr Kulikowski, prezes Indykpolu - obszerny wywiad

SPÓŁKI SEKTORA SPOŻYWCZEGO NA GPW

INDIndykpol SA

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (29 462) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 773 107)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH