Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Prezes Indykpolu: TTIP budzi spore obawy branży drobiarskiej

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 14-04-2015, 13:57
Prezes Indykpolu: TTIP budzi spore obawy branży drobiarskiej
Piotr Kulikowski, prezes Indykpolu i v-ce prezes a.v.e.c. (fot. zelaznastudio.pl)

Widzimy bardzo duże zagrożenie, że rynek europejski zostanie zalany przez tańszy i wyprodukowany w gorszych standardach, surowiec amerykański. Dodatkowo z przerażeniem myślimy o powiększającej się różnicy w kosztach produkcji, gdy w UE zaczną obowiązywać nowe, wyższe standardy dotyczące dobrostanu zwierząt - mówi serwisowi portalspozywczy.pl

- Co będzie oznaczać umowa o wolnym handlu UE-USA dla branży drobiarskiej?

- Negocjacje pomiędzy Wspólnotą Europejską a USA dotyczące umowy o wolnym handlu budzą spore obawy w branży drobiarskiej. Stany Zjednoczone należą do grona największych światowych producentów i eksporterów drobiu. Mają duże doświadczenie oraz niskie koszty produkcji drobiarskiej. Warunki produkcji drobiarskiej w USA są zupełnie inne niż w Unii, zdecydowanie mniej restrykcyjne od stosowanych w Polsce i innych krajach europejskich. Między innymi z tego względu ceny drobiu pochodzącego z USA są niższe niż produkowanego w Europie. Dlatego liberalizacja handlu w tym obszarze budzi spore kontrowersje.

Do tej pory USA nie były znaczącym partnerem UE w wymianie handlowej drobiem, ponieważ ich warunki uboju nie spełniają standardów UE. Drób produkowany w USA jest tańszy niż w UE z powodów istotnych 3 różnic w produkcji: stosują mączki mięsno-kostne i antybiotyki w żywieniu drobiu, oraz używają chloru do dezynfekcji tuszek w ubojniach. Wszystkie te elementy są zabronione w UE.

Organizacja a.v.e.c. od lat walczy o równe traktowanie podmiotów działających na ryku unijnym oraz o ograniczenie importu do UE mięsa drobiowego z państw, w których warunki produkcji znacząco odbiegają od europejskich standardów. W przypadku drobiu importowanego z Brazylii problemem jest  wykorzystanie mączek mięsno-kostnych i antybiotyków w żywieniu ptaków. Import mięsa niestety jest z tego kraju dopuszczony, bo nie występuje trzeci czynnik, tj. chlor przy uboju. Przy czym chodzi tu nie tylko o interes producentów, ale przede wszystkim o dobro konsumentów, którzy mają prawo do produktów bezpiecznych i wysokiej jakości.

- Czy europejski drób ma szanse na rynku USA?

- Drób z UE jest produkowany w wyższych standardach, ale za to droższy niż amerykański. Z tego względu trudno będzie go na tym rynku ulokować. Dodatkowo niekorzystne  relacje cenowe pogarszać będą wysokie koszty transportu. Ponadto, ze względu na odległości dzielące oba rynki, wymiana handlowa może obejmować tylko niektóre asortymenty, tj.  produkty mrożone. Ograniczenia te mogą nie dotyczyć producentów mięsa czerwonego i być może znajdą oni odbiorców na rynku amerykańskim. Pewne możliwości współpracy widzę natomiast w zakresie importu zbóż i innych surowców do produkcji pasz. Należy również pamiętać, że rynek amerykański jest specyficzny. Konsumenci są tam znacznie mniej wrażliwi na wszystkie elementy związane z dobrostanem zwierząt.

SPÓŁKI SEKTORA SPOŻYWCZEGO NA GPW

INDIndykpol SA

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • t 23-04-2015, 15:10:
dlaczego pan klamie panie prezesie ? w indykpolu stosuje sie generator dwutlenku chloru ( miesza sie kwas solny z chlorynem )podaje sie go do wody do myjek tuszek co przez co dezynfekuje sie mieso , stosuje to indykpol od dawna ,a dobrostan to fikcja na papierze !!

Zobacz wszystkie komentarze (1)

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (15 386) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 262)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.