REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Prezes Indykpolu: W 2010 r. poziom eksportu drobiu jest najwyższy w historii

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 26-10-2010, 13:26
Prezes Indykpolu: W 2010 r. poziom eksportu drobiu jest najwyższy w historii

Eksport polskiego drobiu w roku bieżącym osiągnął najwyższy historycznie poziom. Polscy producenci drobiu sprzedali na rynkach zagranicznych o 30-35 proc. więcej niż w roku poprzednim - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Piotr Kulikowski, prezes Indykpolu.

REKLAMA

- Skąd tak dobre wyniki eksportowe branży drobiarskiej?

- Stabilizujące się kursy walut sprzyjają eksportowi produktów drobiarskich. Eksport polskiego drobiu w roku bieżącym osiągnął najwyższy historycznie poziom. Polscy producenci drobiu sprzedali na rynkach zagranicznych o 30-35 proc. więcej niż w roku poprzednim. Mięso drobiowe produkowane w dobrych polskich zakładach z pewnością nie ustępuje jakością produkowanemu w innych krajach europejskich. Dlatego cieszy się dużym uznaniem klientów oraz konsumentów z Europy Zachodniej. Niższa cena jest oczywiście dodatkowym argumentem do zakupów polskiego drobiu.

- Ale na cenę wpływają m.in. koszty energii, surowców, opakowań i dodatków. Jak Pan sobie radzi z rosnącymi kosztami?

- Rozwiązaniem jest optymalizacja kosztów produkcji i coraz lepsza gospodarka energią, surowcami i dodatkami oraz poszukiwanie oszczędności w zakresie ich wykorzystania. Wprowadzone w minionym roku rozwiązania w tym zakresie przynajmniej częściowo zrekompensują nam bieżące podwyżki kosztów.

- Rynek drobiu jest ściśle powiązany z rynkiem zbóż...

- Niskie zbiory oraz wysokie ceny zbóż wpłynęły się na wzrost kosztów produkcji drobiarskiej. Ceny sprzedaży produktów drobiowych natomiast zmieniają się całkowicie odrębnie dla każdego segmentu tj. inaczej kształtują się dla produktów indyczych i inaczej dla mięs i elementów kurczęcych. Ceny produktów kurczęcych od lat zmieniają się sezonowo, czyli są niższe w okresie jesieni i zimy oraz wyższe wiosną i latem (sezon grillowy). Październik to zazwyczaj początek gorszej koniunktury na rynku kurczęcym. Ceny mięs i elementów indyczych są powiązane raczej z ogólną sytuacją na rynku mięsnym. Najbardziej stabilne są ceny przetworów drobiowych, które są również najmniej podatne na zmiany cen na rynku zbóż i pasz.

SPÓŁKI SEKTORA SPOŻYWCZEGO NA GPW

INDIndykpol SA

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (12 382) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH