Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Prezes Konshurtu: Szanuję każdego pracownika i od załogi wymagam tego samego

  • Autor: AT/portalspozywczy.pl
  • Data: 18-04-2017, 13:24
Prezes Konshurtu: Szanuję każdego pracownika i od załogi wymagam tego samego
Marek Kasprzyk, prezes zarządu Konshurt Spółka z o.o. Sp.k., fot. Konshurt

- W firmie mamy praktycznie zerową rotację. W 2016 roku odeszły dwie osoby. Szanuję każdego pracownika i wymagam tego samego od załogi. Trzeba zapobiegać a nie leczyć, dlatego staram się doceniać swoich pracowników - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Marek Kasprzyk, prezes zarządu firmy Konshurt Spółka z o.o. Sp.k.

Konshurt zatrudnia ok. 60 osób w trzech lokalizacjach w Polsce. Jak mówi Marek Kasprzyk, wielu pracowników jest związanych z firmą od samego początku.

- Niektórzy pracują w firmie po 20 lat, rekordziści odeszli już na emeryturę. Wiele osób przyszło do nas jako do pierwszej pracy i są z nami już kilkanaście lat - dodaje.

Prezes Konshurtu, myśląc o zabezpieczeniu interesu rodziny, pracowników i dostawców, przekształcił firmę w spółkę komandytową.

- 1 lipca 2016 r. przekształciłem firmę z osoby fizycznej w spółkę. Wcześniej, gdyby coś mi się stało, firma działająca jako jednoosobowa działalność, mogłaby mieć problemy. Tak więc przekształciliśmy się w spółkę z o.o. sp. k. i chcąc nie chcąc musiałem zostać prezesem - dodaje.

Kasprzyk nie ucieka od tematu sukcesji przedsiębiorstwa. Dlatego do rodzinnego biznesu chce włączyć każdą z trzech swoich córek.

- Każda córka, po ukończeniu 18 lat, będzie wchodziła do firmy. Najstarsza córka, Kasia, studiuje, ale powoli wdraża się do pracy w firmie. Pozostałe dwie jeszcze się uczą - dodaje.

Jak przyznaje, nie chce jednak narzucać dzieciom wyboru drogi życiowej.

- Chciałbym żeby wszystkie córki utożsamiały się z firmą, ale jeśli któraś zechce działać w innej branży to nie zamierzam ich zmuszać na siłę. Mam jednak nadzieję, że coś w genach zostało, córki się tu odnajdą i w przyszłości będą pracować i rozwijać firmę. Mocnym filarem Konshurtu jest też dyrektor handlowy Maciej Łukaszuk, który pracuje w firmie od 2013 roku, ale znamy się od ponad 20 lat. Nawet gdyby mnie zabrakło to będzie w stanie im pomóc - dodaje.

Przeczytaj cały wywiad z Markiem Kasprzykiem.

Firma Konshurt działa na rynku od 1990 roku jako wyspecjalizowany importer i dystrybutor konserw drobiowych, mięsnych i rybnych. Od 2000 roku Konshurt sprzedaje towary pod marką własną MK. Firma dysponuje bazą ponad 1,5 tys. odbiorców i każdego dnia sprzedaje ok. 400 tys. sztuk produktów w puszkach. Konshurt dysponuje własnym centrum logistycznym w Częstochowie oraz dwoma magazynami w Koszalinie i w Jarosławiu. Firma posiada także własną flotę samochodową oraz korzysta z usług firm spedycyjnych. W 2016 r. powstał brand żywności dla zwierząt: MK Animals.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze



POLECAMY W SERWISACH