Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Prezes Konspolu: Produkcja drobiu w Polsce jest zbyt duża

  • Autor: AT, portalspozywczy.pl
  • Data: 19-09-2017, 15:51
Prezes Konspolu: Produkcja drobiu w Polsce jest zbyt duża
Konrad Pazgan, prezes Konspolu, fot. PTWP

- W 2017 roku produkcja drobiu w Polsce nadal rośnie, choć wolniej niż w latach ubiegłych. Według mnie jest nawet zbyt duża. Obecnie produkujemy 140 procent krajowego zapotrzebowania. To dobrze, póki mamy gdzie eksportować. A podczas epidemii ptasiej grypy był to problem. Ceny poleciały bardzo mocno w dół i rentowność spadła nawet poniżej zera - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Konrad Pazgan, prezes Konspolu.

Konrad Pazgan już w 2015 roku w rozmowie z naszą redakcją uważał, że wzrost produkcji drobiarskiej w Polsce nastąpił zbyt szybko. (czytaj więcej

- Obecnie produkujemy 140 procent krajowego zapotrzebowania. To dobrze, póki mamy gdzie eksportować. A podczas epidemii ptasiej grypy był to problem i ceny poleciały bardzo mocno w dół i rentowność spadła nawet poniżej zera. Gdyby do tego import z Polski wstrzymała Unia Europejska albo pojedyncze kraje UE, co było możliwe, to byłby absolutny dramat, zwłaszcza dla polskich, rodzinnych firm - dodaje.

Prezes Konspolu zwraca uwagę, że za ogromną część produkcji drobiarskiej w Polsce odpowiadają duże, zagraniczne koncerny.

- To firmy francuskie, niemieckie, brytyjskie, chińskie czy holenderskie, które są bardzo silne na swoich rynkach. Dla nich nie jest problemem zamknięcie zakładu w Polsce czy dokładanie do niego 30-40 mln przez dwa lata jadąc na stracie. Natomiast rodzinne firmy, dla których Polska jest rodzimym rynkiem, zbankrutują jeżeli będą zmuszone przez rok lub dwa pracować poniżej rentowności. I to jest ogromne zagrożenie wynikające z dużej produkcji - dodał.

Pazgan jest zdania, że choć ograniczenie produkcji drobiarskiej nie wchodzi w grę, pewne mechanizmy prawne mogą wpływać na osłabienie dynamiki wzrostu produkcji.

- Mamy pewne naturalne blokady, np. coraz więcej ograniczeń w budowie nowych ferm. To buforuje rozwój, ale może tak powinno być. Jeżeli jest dobrze, wszyscy się cieszą, ale jeżeli będzie źle, wszyscy muszą walczyć o przetrwanie. I jeżeli produkcja będzie rosła, coraz ciężej będzie nam walczyć o to przetrwanie - dodaje.

Prezes Konspolu przestrzega, że Polsce będzie coraz trudniej eksportować, gdyż na rynku światowym polskie mięso wcale nie jest najbardziej konkurencyjne.

- Już jest coraz trudniej. W Unii Europejskiej się bronimy, bo jesteśmy jej członkiem. Natomiast już na Bliskim Wschodzie, nawet gdybyśmy mogli tam eksportować, polskie mięso wcale nie jest najbardziej konkurencyjne. Tam przyjeżdżają produkty z Ukrainy, Rosji, Brazylii i nie ma miejsca dla nas. W Polsce już dzisiaj pensje są relatywnie wysokie, a płace cały czas idą w górę, brakuje ludzi do pracy. Oczywiście, daleko nam do pułapu Niemiec, Francji, ale patrząc na Ukrainę czy Rosję będzie nam coraz ciężej - dodał.

Zapraszamy do lektury całego wywiadu z Konradem Pazganem, prezesem Konspolu. (czytaj)

Tekst pojawi się również we wrześniowym wydaniu magazynu "Rynek Spożywczy".

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • obserwator z boku 20-09-2017, 11:11:
Brak jakiegokolwiek działania państwa w zakresie opodatkowania przychodów przedsiębiorstw i handlu w miejscu ich powstawania. Tam, gdzie produkujesz lub sprzedajesz, tam płacisz podatki. Dyskusja na ten temat w jakiś dziwny sposób w pewnym momencie zamarła, a różne propozycje opodatkowania przychodów zostały wyrzucone do kosza... Podejrzewam, że będzie jeszcze gorzej!!
  • RSD 19-09-2017, 23:29:
Dlaczego Polscy przedsiębiorcy podejrzewają konkurencję o jazdę na stracie. Nie ma jazdy na stracie, jest drastyczna korporacyjna optymalizacja kosztów.
Masowe zakupy, optymalizacja pracy ludzkiej do granic, konsolidacja zakładów - tak aby pracowały na 3 zmiany. Niski koszt marketingu w stosunku do kg sprzedawanego produktu itd.

Zobacz wszystkie komentarze (2)

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (26 487) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH