Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Prezes Konspolu: Rynek wędlin drobiowych będzie rósł

  • Autor: Łukasz Rawa, Łukasz Stępniak, portalspozywczy.pl
  • Data: 24-04-2015, 12:29
Prezes Konspolu: Rynek wędlin drobiowych będzie rósł
Konrad Pazgan, prezes Konspolu (fot. zelaznastudio.pl)

Rynek wędlin drobiowych cały czas się rozwija. Co więcej, wciąż widać na nim przestrzeń do dalszych wzrostów. Jednak zmieniają się trendy żywieniowe. Polacy, podobnie jak wszyscy Europejczycy chcą kupować jedzenie lżejsze, tańsze i zdrowsze. Szczęśliwie dla producentów drobiu, tak się składa, że to wszystko oferuje kurczak - zauważa w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Konrad Pazgan, prezes Konspolu.

- Jak ocenia Pan sytuację na rynku wędlin?

- Rynek wędlin drobiowych cały czas się rozwija. Co więcej, wciąż widać na nim przestrzeń do dalszych wzrostów. Jednak zmieniają się trendy żywieniowe. Polacy, podobnie jak wszyscy Europejczycy chcą kupować jedzenie lżejsze, tańsze i zdrowsze. Szczęśliwie dla producentów drobiu, tak się składa, że to wszystko oferuje kurczak. Nasza firma produkuje wędliny z drobiu już od trzydziestu lat a jednak dopiero od 5 lat obserwujemy tak znaczący wzrost dynamiki tego sektora. Na początku były to dwucyfrowe wzrosty rok do roku, teraz oscylują między 5 a 7 proc. Oznacza to, że rozwój rynku nadal jest stabilny.

W tym kontekście istotne jest jednak rozróżnienie na dwie grupy produktowe: wędliny i przetwory. Te pierwsze będą w mojej ocenie wciąż notować wzrosty. Natomiast rynek przetworów jest już raczej nasycony, więc nawet jeśli będzie się on rósł, to już w niewielkim zakresie. Oczekiwałbym wzrostu na poziomie 1-2 proc. Na rynku pojawia się tak wiele przetworów – zarówno z kurczaka, jak i innych surowców: mięsa czerwonego, warzyw czy makaronu, że te produkty się wzajemnie kanibalizują.

- Jakie wędliny sprzedają się obecnie najlepiej?

- W kategorii wędlin są to parówki, kabanosy i szynki. Rośnie sprzedaż produktów wyższej jakości. Wyraźnym trendem jest też, powiązane z dynamiczną ekspansją dyskontów, zwiększanie udziałów rynkowych przez wędliny paczkowane, co mnie wcale nie dziwi. Sam, jako konsument nie kupiłbym dziś w handlu tradycyjnym żadnej wędliny. Patrząc na wyroby leżące luzem w ladzie chłodniczej nie mam gwarancji odnośnie tego, kiedy dana wędlina została wyprodukowana, nie wiem jaki jest skład produktu i kiedy kończy się jego termin przydatności do spożycia. Wydaje mi się, że inni konsumenci myślą podobnie. Dlatego uważam, że sprzedaż w tej formie będzie powoli przechodzić do przeszłości.

Tymczasem wędliny paczkowane posiadają wszystkie istotne informacje na etykiecie. Dzięki temu można mieć zaufanie do producenta, jak i gwarancję bezpieczeństwa. Dalszy rozwój tego segmentu jest uzależniony od tempa rozwoju sieci dyskontowych. Ten zaś nie wydaje się zagrożony.

- Czy w związku z tym pracują Państwo nad nowymi formami opakowań, tak aby były wygodniejsze i bardziej atrakcyjne?

- Oczywiście. Jednak praca nad tego rodzaju innowacjami to zadanie nie tylko dla producentów, ale przede wszystkim dla dostawców maszyn i urządzeń. Implementacja nowych technologii w zakładach przetwórczych bywa procesem kosztownym i często długotrwałym, więc tego typu zmiany nie następują z dnia na dzień. Niemniej, sprawy zmierzają w dobrym kierunku. Myślę, że dzięki kolejnym innowacjom w obszarze opakowań, dania covenience będą jeszcze bardziej godne swojej nazwy.

KOMENTARZE: (3)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Katarzyna-handel tradycyjny 26-04-2015, 18:33:
I rozumiem, że Pan Prezes nie poleca zakupów w sieci własnej sklepów Konspol.. Nie ma to jak dobra antyreklama... Nie ma to jak być Prezesem "sieciowym"..
  • Katarzyna - handel tradycyjny 26-04-2015, 18:27:
Z przykrością czytałam wypowiedzi Pana Prezesa na temat handlu tradycyjnego. Jak widać albo Pan Prezes nie odwiedza sklepów tradycyjnych albo Jego okolica nie posiada profesjonalnych sklepów wędliniarskich. Widać wyraźnie, że praktycznie cały handel Konspolu opiera się na sieciach. Ciekawa jestem czy w przypadku odwrotnej sytuacji ocena handlu tradycyjnego przez Prezesa uległaby zmianie...
  • Katarzyna 26-04-2015, 18:21:
Handel tradycyjny

Zobacz wszystkie komentarze (3)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (25 610) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH