REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Prezes KRD: Produkcja drobiu się nie opłaca

  • Autor: PAP
  • Data: 30-01-2011, 13:43
Prezes KRD: Produkcja drobiu się nie opłaca
Na fot. Rajmund Paczkowski, prezes KRD

Wysokie ceny pasz sprawiają, że produkcja drobiu jest nieopłacalna - uważa prezes Krajowej Rady Drobiarstwa Rajmund Paczkowski. Pasze drożeją ze względu na wysokie ceny zbóż, natomiast ceny skupu kurczaków nie zmieniają się.

REKLAMA

Jak zaznaczył Paczkowski, w 2010 r. produkcja drobiu - kurczaków indyków i gęsi - wzrosła w stosunku do poprzedniego roku prawdopodobnie o ok. 12 proc. i wyniosła ok. 1 mln 350 tys. ton. W 2011 r. - jak prognozuje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - produkcja ta zwiększy się do ok. 1,44 mln ton.

Według szefa Krajowej Rady Drobiarstwa (KRD), na polskim rynku powstała nadprodukcja mięsa drobiowego - stąd niskie ceny drobiu. Jego zdaniem, przy rekordowych cenach pasz, jakie obecnie oferuje przemysł (nawet 1,4 tys. zł za tonę), produkcja drobiu stała się nieopłacalna.

Pod koniec ubiegłego roku producenci kurczaków dostawali ok. 3,20-3,30 zł za kilogram. Tuszki patroszone kurcząt sprzedawano zaś średnio po ok. 5 zł za kg. Rok wcześniej za żywiec płacono ok. 3 zł/kg, a za tuszki nieco ponad 5 zł/kg.

Prezes KRD poinformował, że w ubiegłym roku firmy sprzedały za granicę ok. 400 tys. ton mięsa drobiowego; rok wcześniej eksport tego produktu był na poziomie 340 tys. ton. Największym odbiorcą są Niemcy, gdzie trafia ok. 35-37 proc. całego eksportu tego produktu. Nasi zachodni sąsiedzi kupują głównie gęsi, ale także filety z kurczaków i indyków.

Odnosząc się do cen uzyskiwanych przez polskich eksporterów, Paczkowski powiedział, że przy przeliczniku 1 euro - ok. 4 zł ceny te pokrywają koszty produkcji.

Według Instytutu Ekonomiki Rolnictwa, w pierwszym półroczu ubiegłego roku Polak przeciętnie zjadał 1,5 kg mięsa drobiowego miesięcznie. W porównaniu z rokiem 2009 spożycie wzrosło o 1 proc. Według szacunków, w całym 2010 r. zjedliśmy 24,5 kg drobiu na osobę. Jednak - jak obliczył GUS - wzrost nie dotyczy wędlin drobiowych. Ich konsumpcja od dłuższego czasu jest na stałym poziomie ok. 20 dkg miesięcznie na osobę.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (8 024) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH