Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Mięso

Prezes KRD: Produkcja drobiu się nie opłaca

Wysokie ceny pasz sprawiają, że produkcja drobiu jest nieopłacalna - uważa prezes Krajowej Rady Drobiarstwa Rajmund Paczkowski. Pasze drożeją ze względu na wysokie ceny zbóż, natomiast ceny skupu kurczaków nie zmieniają się.

Prezes KRD: Produkcja drobiu się nie opłaca
Na fot. Rajmund Paczkowski, prezes KRD

Jak zaznaczył Paczkowski, w 2010 r. produkcja drobiu - kurczaków indyków i gęsi - wzrosła w stosunku do poprzedniego roku prawdopodobnie o ok. 12 proc. i wyniosła ok. 1 mln 350 tys. ton. W 2011 r. - jak prognozuje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - produkcja ta zwiększy się do ok. 1,44 mln ton.

Według szefa Krajowej Rady Drobiarstwa (KRD), na polskim rynku powstała nadprodukcja mięsa drobiowego - stąd niskie ceny drobiu. Jego zdaniem, przy rekordowych cenach pasz, jakie obecnie oferuje przemysł (nawet 1,4 tys. zł za tonę), produkcja drobiu stała się nieopłacalna.

Pod koniec ubiegłego roku producenci kurczaków dostawali ok. 3,20-3,30 zł za kilogram. Tuszki patroszone kurcząt sprzedawano zaś średnio po ok. 5 zł za kg. Rok wcześniej za żywiec płacono ok. 3 zł/kg, a za tuszki nieco ponad 5 zł/kg.

Prezes KRD poinformował, że w ubiegłym roku firmy sprzedały za granicę ok. 400 tys. ton mięsa drobiowego; rok wcześniej eksport tego produktu był na poziomie 340 tys. ton. Największym odbiorcą są Niemcy, gdzie trafia ok. 35-37 proc. całego eksportu tego produktu. Nasi zachodni sąsiedzi kupują głównie gęsi, ale także filety z kurczaków i indyków.

Odnosząc się do cen uzyskiwanych przez polskich eksporterów, Paczkowski powiedział, że przy przeliczniku 1 euro - ok. 4 zł ceny te pokrywają koszty produkcji.

Według Instytutu Ekonomiki Rolnictwa, w pierwszym półroczu ubiegłego roku Polak przeciętnie zjadał 1,5 kg mięsa drobiowego miesięcznie. W porównaniu z rokiem 2009 spożycie wzrosło o 1 proc. Według szacunków, w całym 2010 r. zjedliśmy 24,5 kg drobiu na osobę. Jednak - jak obliczył GUS - wzrost nie dotyczy wędlin drobiowych. Ich konsumpcja od dłuższego czasu jest na stałym poziomie ok. 20 dkg miesięcznie na osobę.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Rajmund Paczkowski RSS ALERT    /    KRD RSS ALERT    /    Krajowa Rada Drobiarstwa RSS ALERT    /    Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej RSS ALERT    /    GUS RSS ALERT    /    kurczaki RSS ALERT    /    gęsi RSS ALERT    /    indyki RSS ALERT    /    mięso drobiowe RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 34.238.194.166
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.