REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Prezes KRIR: Sytuacja producentów wieprzowiny jest trudna. Będzie katastrofalna

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 05-03-2014, 15:36
Prezes KRIR: Sytuacja producentów wieprzowiny jest trudna. Będzie katastrofalna
Wiktor Szmulewicz, prezes Krajowej Rady Izb Rolniczych (fot. Boston9/wikimedia commons)

Obecnie największym problemem rolników z terenów zagrożonych wystąpieniem afrykańskiego pomoru świń (ASF) jest trwający od tygodnia brak skupów żywca wieprzowego. Kilkaset tysięcy gospodarstw rolnych czeka na odbiór tuczników. Zwierzęta przyrastają a każdy kolejny dzień ich utrzymania generuje dodatkowe koszty - mówi Wiktor Szmulewicz, prezes Krajowej Rady Izb Rolniczych (KRIR).

REKLAMA

Zakłady przetwórstwa mięsa nie skupują surowca, bo boją się ewentualnych powikłań działalności związanych z pozyskiwaniem żywca z terenów tzw. strefy buforowej. - Zakłady ubojowe obawiają się m.in. utraty praw eksportowych na niektóre rynki - tłumaczy Szmulewicz. - Dlatego zarówno hodowcy, jak i przetwórcy oczekują bardziej zdecydowanych działań rządu w sprawie odblokowania kluczowych z punktu widzenia branży mięsnej rynków eksportowych - dodaje.

- Oczekujemy także, że na terenach objętych strefą buforową uruchomione zostaną interwencyjne skupy świń. Otrzymaliśmy już zapewnienia, że tak się stanie w ramach zakupów na rezerwy materiałowe przez Agencję Rezerw Materiałowych (ARM). Apelujemy, aby działania podjęto jak najszybciej - podkreślił. Zwrócił też uwagę, że zapasy wieprzowiny mogą się Polsce przydać, ponieważ zapotrzebowanie na rynku wkrótce wzrośnie.

- Jeżeli szybko nie doprowadzimy do zdjęcia z rynku żywca wieprzowego nadwyżek, sytuacja producentów trzody chlewnej stanie się bardzo trudna. Tym bardziej, że większość krajowej produkcji odbywa się w ramach kredytu. Zakup pasz, budowa obiektów gospodarskich i zakup prosiąt są często finansowane na poczet przyszłej sprzedaży świń. Obecnie ceny trzody drastycznie spadają. Z poziomu ok. 6 zł za kg zmniejszyły się do okolic 3 zł za kg a czasami spadają już nawet poniżej 3 zł - zaznacza prezes KRIR.

- Tak duże wahnięcie cen sprawia, że sprzedaż świń nie zrekompensuje rolnikom poniesionych kosztów. Jeśli sytuacja się nie zmieni, skutki będą katastrofalne. Będziemy mogli zapomnieć o wspaniałych polskich wędlinach i mięsie, ponieważ przejdą one do historii. Polski rynek rozdzielą między siebie firmy z innych państw - ostrzega Wiktor Szmulewicz.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (28 274) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH