Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Prezes Łmeat Łuków: Instytucje naukowe otworzyły się na współpracę z branżą mięsną

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 29-11-2010, 14:46
Prezes Łmeat Łuków: Instytucje naukowe otworzyły się na współpracę z branżą mięsną
Na fot. Ryszard Smolarek, prezes ZM Łmeat Łuków

Zakłady Mięsne Łmeat Łuków mają 37 letnią tradycję. Obecnie ok. 35 asortymentów w naszej ofercie ma recepturę nie zmienioną od początku działania firmy - powiedział Ryszard Smolarek, prezes Łmeat Łuków na III Forum Rynku Spożywczego.

Prezes zakładów z Łukowa wskazał, że stare receptury celowo nie były modyfikowane, bo tworzą one wartość dodaną. - Markowe produkty funkcjonują w świadomości konsumentów. Wprowadzanie zmian w recepturach, „uszlachetnianie" ich byłoby grzechem. Byłoby to psucie rynku - podkreślił Ryszard Smolarek. - W tej chwili, aby zdobywać rynek, do nowych produktów trzeba stosować dodatki. Po pierwsze dlatego, że sieci handlowe i inni duzi odbiorcy wymuszają różnego rodzaju promocje cenowe. Aby im sprostać i wyprodukować konserwę za 3 zł, albo parówki czy szynki za 6-7 zł, nie ma wyjścia - trzeba stosować dodatki, które trochę zafałszowują jakość produktu, czym kłócą się z dobrą tradycją wędliniarską - przyznał.

Tego typu produkcja to niejako „działalność z przymusu". - Do wędlin dodaje się obecnie również dodatki tzw. funkcjonalne - witaminowe, wzbogacające produkt o korzystnie wpływające na organizm człowieka elementy oraz poprawiające smak. Najwięcej w tym segmencie będą mogły zdziałać duże firmy i przedsiębiorstwa, które współpracują z dobrymi firmami dostarczającymi przypraw, różnego rodzaju komponentów, dodatków funkcjonalnych i stabilizatorów, jak i z jednostkami naukowo-badawczymi - powiedział prezes ZM Łmeat Łuków. - My na bieżąco współpracujemy z Instytutem Przemysłu Mięsnego, oraz z trzema katedrami Uniwersytetu w Poznaniu, z SGGW i z Wrocławia. Nie ma innego wyjścia. Bez tego narażalibyśmy naszych konsumentów na różnego rodzaju niebezpieczeństwa. Po drugie, postęp techniczny w świecie jest transferowany do przemysłu poprzez naukę. Obecnie uniwersytety, katedry i instytuty mocno otworzyły się w wymiarze komercyjnym - dodał.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 780) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH