Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

Prezes Łmeat Łuków: Instytucje naukowe otworzyły się na współpracę z branżą mięsną

Zakłady Mięsne Łmeat Łuków mają 37 letnią tradycję. Obecnie ok. 35 asortymentów w naszej ofercie ma recepturę nie zmienioną od początku działania firmy - powiedział Ryszard Smolarek, prezes Łmeat Łuków na III Forum Rynku Spożywczego.

Prezes Łmeat Łuków: Instytucje naukowe otworzyły się na współpracę z branżą mięsną
Na fot. Ryszard Smolarek, prezes ZM Łmeat Łuków

Prezes zakładów z Łukowa wskazał, że stare receptury celowo nie były modyfikowane, bo tworzą one wartość dodaną. - Markowe produkty funkcjonują w świadomości konsumentów. Wprowadzanie zmian w recepturach, „uszlachetnianie" ich byłoby grzechem. Byłoby to psucie rynku - podkreślił Ryszard Smolarek. - W tej chwili, aby zdobywać rynek, do nowych produktów trzeba stosować dodatki. Po pierwsze dlatego, że sieci handlowe i inni duzi odbiorcy wymuszają różnego rodzaju promocje cenowe. Aby im sprostać i wyprodukować konserwę za 3 zł, albo parówki czy szynki za 6-7 zł, nie ma wyjścia - trzeba stosować dodatki, które trochę zafałszowują jakość produktu, czym kłócą się z dobrą tradycją wędliniarską - przyznał.

Tego typu produkcja to niejako „działalność z przymusu". - Do wędlin dodaje się obecnie również dodatki tzw. funkcjonalne - witaminowe, wzbogacające produkt o korzystnie wpływające na organizm człowieka elementy oraz poprawiające smak. Najwięcej w tym segmencie będą mogły zdziałać duże firmy i przedsiębiorstwa, które współpracują z dobrymi firmami dostarczającymi przypraw, różnego rodzaju komponentów, dodatków funkcjonalnych i stabilizatorów, jak i z jednostkami naukowo-badawczymi - powiedział prezes ZM Łmeat Łuków. - My na bieżąco współpracujemy z Instytutem Przemysłu Mięsnego, oraz z trzema katedrami Uniwersytetu w Poznaniu, z SGGW i z Wrocławia. Nie ma innego wyjścia. Bez tego narażalibyśmy naszych konsumentów na różnego rodzaju niebezpieczeństwa. Po drugie, postęp techniczny w świecie jest transferowany do przemysłu poprzez naukę. Obecnie uniwersytety, katedry i instytuty mocno otworzyły się w wymiarze komercyjnym - dodał.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Ryszard Smolarek RSS ALERT    /    Łmeat RSS ALERT    /    ZM Łmeat-Łuków RSS ALERT    /    wędliny RSS ALERT    /    dodatki RSS ALERT    /    dodatki do żywności  RSS ALERT    /    produkty funkcjonalne RSS ALERT    /    parówki RSS ALERT    /    szynka RSS ALERT    /    konserwy RSS ALERT    /    III Forum Rynku Spożywczego RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 34.236.145.124
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.