Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Mięso

Prezes Łmeat Łuków: Specjalizacja zakładów mięsnych jest możliwa

Na rynku mięsa każdy zakład może się w czymś wyspecjalizować. Są na to przykłady, jak chociażby firma Jarosława Krzyżanowskiego. Robi on w dużych ilościach jeden produkt. Nie ma potrzeby otwierać ubojni czy uruchamiać produkcji wędlin. Jego model biznesowy dobrze się sprawdza - powiedział prezes ZM Łmeat Łuków Ryszard Smolarek na III Forum Rynku Spożywczego.

Prezes Łmeat Łuków: Specjalizacja zakładów mięsnych jest możliwa

Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
Data: 10-12-2010, 10:54

W większych zakładach mięsnych, zazwyczaj ilość produkowanych asortymentów jest bardzo duża. - Kiedy przyszedłem do Łmeatu, zakład produkował ok. 450 produktów, obecnie ich liczba wynosi ok. 270. Ktoś rozsądny mógłby powiedzieć, że to jeszcze o 100 za dużo - powiedział Smolarek. - Nasze działania w celu redukcji ilości wyrobów mają pewne znamiona specjalizacji produkcji w zakładzie, jednak nie w rozumieniu klasycznym. Rozumienie klasyczne zakłada, że duża grupa, posiadająca kilka zakładów, produkuje np. w jednym mięso czerwone, w drugim mięso białe, w kolejnym wędliny a w jeszcze innym ma potężną ubojnię i rozbiór - dodał.

W Polsce od kilku miesięcy działa ogromna ubojnia Pini Polonia w Kutnie. - My patrzymy na nią nieco sceptycznie. Niektóre ruchy jej zarządu wydają się quasi-wariackie z punktu widzenia rozsądnych strategii polskich firm. Dlaczego? Bo Pini płaci więcej za surowiec a mięso sprzedaje dużo taniej - tłumaczył prezes ZM Łmeat Łuków. - Jednak, gdy przyjrzeć się bliżej działaniom Pini, okazuje się, że w idei tej firmy jest sporo rozsądnych założeń. Ewentualny sukces, bądź porażka przedsięwzięcia zależy oczywiście od tego, w jaki sposób te pomysły zostaną wykonane - ocenił.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Ryszard Smolarek RSS ALERT    /    Jarosław Krzyżanowski RSS ALERT    /    ZM Łmeat Łuków RSS ALERT    /    Pini Polonia RSS ALERT    /    Krzyżanowscy RSS ALERT    /    Łmeat RSS ALERT    /    specjalizacja RSS ALERT    /    mięso RSS ALERT    /    branża mięsna RSS ALERT

KOMENTARZE (1)

  • abc 2010-12-13 15:09:17
    Recenzować innych? Taki zwyczaj polski?

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 35.175.200.4
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.