Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Prezes Łmeat Łuków: Zarządzając zakładem mięsnym trzeba zwracać uwagę na szczegóły

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 22-10-2012, 15:08
Prezes Łmeat Łuków: Zarządzając zakładem mięsnym trzeba zwracać uwagę na szczegóły
Grażyna Prokopiuk, prezes Zakładów Mięsnych ŁMeat Łuków

Bardzo ważne jest, aby całość procesów w firmie była maksymalnie zautomatyzowana i zinformatyzowana. Sprawia to, że przy obecnej rentowności branży mięsnej na poziomie około jednego proc., można znaleźć na poszczególnych odcinkach produkcji elementy, które da się jeszcze zoptymalizować - mówi prezes Grażyna Prokopiuk, prezes Zakładów Mięsnych ŁMeat Łuków.

Ze względu na trudną sytuację na rynku mięsa, optymalizacja struktury kosztów jest w tej chwili dla producentów szczególnie istotna. - W pierwszej kolejności warto przyjrzeć się kwestiom związanym z zakupem surowca. Generuje on ok. 60 proc. wszystkich kosztów w zakładzie. W związku z tym, firmy które mają do czynienia ze skupem żywca wieprzowego, muszą dbać o dobrą organizację służb surowcowych - mówi Prokopiuk. - Trzeba zwracać dużą uwagę na to, co kupujemy. Chodzi nie tylko o ilość, ale także o jakość surowca. Przy obecnym niskim stanie pogłowia nie jest to oczywiście łatwe. Surowiec wieprzowy jest trudno dostępny, więc coraz mniej możemy „wybrzydzać". Jednakże, pozostaje nam kalkulacja: czy warto kupić nieco droższy surowiec, ale lepszej jakości; czy też kupić go taniej, ale ze świadomością, że będziemy mieć mniejsze możliwości związane z jego przerobem - dodaje.

Podkreśla, że oszczędności można znaleźć również na kolejnych etapach produkcji. - Pewne możliwości generuje chociażby optymalizacja procesu wychłodzenia mięsa. Istnieją rozwiązania pozwalające zrobić go maksymalnie szybko, ale z jak najmniejszym ubytkiem - wskazuje prezes ZM Łuków. - Dużą wagę przywiązuję również do narzędzi analitycznych, pozwalających dokładnie sprawdzić jakie ilości surowca wjechały na rozbiór a co z niego otrzymaliśmy - akcentuje.

Zwraca uwagę, że polepszenie efektywności w zakładzie mogą przynieść szkolenia personelu. - Jeśli osoby, które pracują na zakładzie nie potrafią odpowiednio postępować z surowcem, to zwyczajnie tracimy zainwestowane w niego pieniądze. Tak oczywiste i wydawałoby się banalne czynności, jak np. utrzymywanie właściwej ostrości noża, mają ogromne znaczenie. Dla fachowców nie jest to żadne odkrycie, ale na rozbiorze często zatrudniane są osoby, które muszą tę wiedzę dopiero przyswoić - mówi Grażyna Prokopiuk. - Oszczędności w zakładzie mięsnym można osiągnąć poprzez zwrócenie uwagi na szczegóły - podsumowuje.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (10)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • robotnik pańszyźniany 09-05-2016, 22:02:
za najniższą krajową, to za wielkiej motywacji do pracy się nie ma :), a te ich wymagania - smieszne. Niedługo każą w sklepach gadać "dziekuję zapraszam ponownie" - komiczne i upadlające
  • Milka 08-01-2016, 22:06:
Bluza kaptur na glowie?Co to ma byc? To proste pani Beata ze sklepu na wojska polskiego! Taka sytuacja spotkala mnie w piatek 08 01 2016 o godz16 chce zrobic zakupy ale nie moglam po tym co zobaczylam. Gdzie fartuch opaska czepek na glowie?a przede wszystkim gdzie rekawiczki to skandal gola lapa nikt nie bedzie podawal mi miesa i wedliny. Prosze zwrocic uwage na ta pania pozdrawiam.
  • rarunios 04-11-2014, 23:22:
Witam,jestem klientem sklepu w Pruszkowie co do mięsa i wędliny to nie mam zastrzeżeń .Ale do kierowniczki sklepu P. Sylwii to tak jest arogancką krową nie mającą pojęcia o tym co robi , powinna sprzątać chodnik przy sklepie ,dno ,nie jest to tylko moje zdanie ,chora na mózgu

Zobacz wszystkie komentarze (10)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 643) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH