Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Prezes Łmeatu: Będziemy rozwijać produkcję mięsa mielonego

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 20-10-2015, 15:25
Prezes Łmeatu: Będziemy rozwijać produkcję mięsa mielonego
Grażyna Prokopiuk, prezes ZM Łmeat Łuków (fot. mat.pras.)

Mięso mielone dobrze wpisuje się aktualne trendy kulinarne, ze względu na skład i szybkość w przygotowaniu. Co więcej, sprzedaż mięs mielonych premium, zarówno wieprzowych, jak i wołowych z roku na rok wzrasta. Nasza firma stawia na rozwój tej grupy asortymentowej w najbliższych latach – podkreśla w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Grażyna Prokopiuk, prezes Zakładów Mięsnych Łmeat Łuków.

- Z czego wynika rosnąca popularność mięsa mielonego?

Polacy są jedną z najbardziej zapracowanych nacji Europy. Żyjemy coraz szybciej i mamy coraz mniej czasu na przygotowanie domowych posiłków. Jednocześnie chcielibyśmy zdrowo się odżywiać i jak najwięcej czasu spędzać w rodzinnym gronie. Jak to pogodzić? Otóż rozwiązaniem jest wybór zdrowych, mało przetworzonych produktów, których forma pozwala na szybkie przygotowanie w domowych warunkach z jednoczesnym zachowaniem wartości odżywczych. Jesienne zmiany w żywieniu młodzieży szkolnej ożywiły dyskusję o zdrowej żywności i jeszcze bardziej wyczuliły klientów w zakresie kreowania swoich wyborów żywieniowych. Zbiegani, ale coraz bardziej wymagający klienci koncentrują się na wyborze produktów z przyjaznymi proporcjami ceny do jakości i czytają etykiety produktowe. Analizują ich treść i wybierają wyroby dobre jakościowo tj. takie, które nie zawierają E dodatków i charakteryzują się wysoką zawartością mięsa i niewielką zawartością tłuszczu.

- Mięsa mielone dobrze wpisują się w te trendy produktowe?

Oczywiście, ponieważ są dobrym źródłem białka oraz łatwo przyswajalnego żelaza i witamin z grupy B, i co niezwykle ważne - są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Znane programy TV o tematyce kulinarnej oraz prasa i Internet są doskonałymi źródłami, z których czerpiemy nowe inspiracje kulinarne. Popularne niegdyś  kotlety mielone i gołąbki nie mają już wyłączności na użycie mięsa mielonego a na naszych stołach. Wraz z integracją europejską, pojawiły się dania typu spaghetti, lasagne, faszerowane cukinie czy też chili con carne. Dobrej jakości mięso mielone i sprawdzony przepis, to gwarancja domowego zdrowego szybkiego posiłku. Klienci docenili tą wygodę i coraz częściej sięgają po wysokiej jakości mięso mielone. Cieszy nas to niezmiernie, ponieważ jakość produktów i zadowolenie klientów odgrywa w naszym zakładzie priorytetową rolę. Sprzedaż mięs mielonych premium, zarówno wieprzowych, jak i wołowych, z roku na rok wzrasta. Nie tylko w dużych aglomeracjach, supermarketach, ale i w mniejszych miejscowościach w tradycyjnych sklepach mięsnych.

- Czym różni się nastawienie konsumentów w małych i dużych miastach?

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 746) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH