Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Prezes Łmeatu: Nie wszyscy w branży mięsnej powinni otrzymać pomoc

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 23-11-2010, 14:26
Prezes Łmeatu: Nie wszyscy w branży mięsnej powinni otrzymać pomoc
Od lewej: Ryszard Smolarek – Prezes Zarządu, Łmeat-Łuków SA. Łukasz Rawa, dziennikarz serwisu www.portalspozywczy.pl

Jeżeli w polityce skierowanej do sektora mięsnego nic się nie zmieni, wszyscy będą próbowali korzystać ze środków pomocowych. To sprawi, że te środki zostaną bezsensownie stracone - powiedział Ryszard Smolarek, prezes ZM Łmeat Łuków na III Forum Rynku Spożywczego.

Zdaniem Ryszarda Smolarka w polityce gospodarczej skierowanej do sektora mięsnego czeka nas wygospodarowanie środków na system premiujący konsolidację i specjalizację branży mięsnej. - Tego w tej chwili nie ma. Nie ma nawet kryterium, które reglamentowałoby w sposób sensowny przydział środków pomocowych z Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa czy też innych źródeł - zauważył prezes Łmeat Łuków. - Wszyscy, którzy się zgłaszają, otrzymują pomoc. Tak nie powinno być - podkreślił.

Zauważył, że we Wschodniej części Polski wiele firm skorzystało ze środków pomocowych ARiMR. - Wśród nich praktycznie wszystkie, które zbankrutowały, czyli np.: Małaszewicze, Plebaniuk, Końskowola czy Marian Burek. Unowocześniły uboje i przetwórstwo mięsa, chociaż nie miało to sensu - akcentuje Smolarek. - Mogłyby zrobić modernizację jednego segmentu, wyspecjalizować się w określonej części swojego zakładu. Kooperując z innymi zakładami osiągnęłyby znaczne zmniejszenie kosztów produkcji - dodał.

W ocenie prezesa Łmeatu, jeżeli w polityce skierowanej do sektora mięsnego nic się nie zmieni, wszyscy będą próbowali korzystać ze środków, co sprawi, że te środki zostaną bezsensownie stracone. - Nie da się odzyskać tych pieniędzy w ramach upadłości, windykacji czy w innego rodzaju formach restrukturyzacji przedsiębiorstwa - tłumaczy Ryszard Smolarek. - Przy przemyślanej polityce promującej konsolidację i specjalizację branży mięsnej, środki przeznaczone za wsparcie sektora, można by wykorzystywać w znacznie lepszy sposób. Dawałyby one dużo większe możliwości konkurencji branży na rynku krajowym i zagranicznym.

- Nie jesteśmy już ogrodzeni płotem. Konkurencja zagraniczna działa w Polsce. Musimy być konkurencyjni - podsumował prezes ZM Łmeat Łuków.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Polak 24-11-2010, 16:18:
Brońmy się przede wszystkim przed zbytnim wkraczaniem inwestorów zagranicznych. Dlaczego oni są lepiej traktowani niż my polscy przedsiębiorcy w Polsce? Uważam, że polityka naszego rządu jest nieodpowiedzialna i należy zmienić rząd na taki, który będzie odpowiedzialny. Promujmy polskich przedsiębiorców, a z zagranicznych sssijmy, bo to w innym razie oni nas wysssą!

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 733) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH