Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Prezes Mispolu: W walce z kryzysem większość zakładów mięsnych skazana jest na porażkę

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 20-05-2009, 11:20
Prezes Mispolu: W walce z kryzysem większość zakładów mięsnych skazana jest na porażkę

Obecnie zauważamy spadek konsumpcji wieprzowiny. Jednak jest on nieznaczny. Może wynikać nie ze strachu przed "nową grypą", ale z bardzo wysokich cen mięsa wieprzowego w relacji do innych rodzajów mięs - mówi w wywiadzie udzielonym serwisowi Portalspozywczy.pl Marek Piątkowski, prezes Mispolu.

- Nawiązując do klasyka - w branży mięsnej "jest źle"...

- Branża mięsna jest w trudnej sytuacji od wielu lat, co wynika ze znacznego rozdrobnienia jej działalności. Znaczna konsolidacja jest czynnikiem, który mógłby naprawić sytuację w branży i paradoksalnie obecny kryzys może ją przyspieszyć. Z punktu widzenia naszej firmy, konsolidacja branży mięsnej byłaby korzystnym zjawiskiem, gdyż ułatwiłaby nam nawiązywanie stałej współpracy z wiarygodnymi partnerami.

- Co zakłady mięsne mogą zrobić, aby skutecznie niwelować negatywne skutki spowolnienia gospodarki?

- Niestety, większość zakładów mięsnych skazana jest na porażkę. Jedynym sposobem naprawy sytuacji jest konsolidacja zarówno zakładów mięsnych, jak również powstawanie dużych hodowli, aby prowadzić większą stabilizację i przewidywalność na tym rynku.

- Nowa grypa - czy jest realną groźbą dla przemysłu mięsnego, czy tylko wydarzeniem medialnym?

- Nawet jeżeli obecność "świńskiej grypy" ograniczy się tylko do faktów medialnych, będzie to miało przełożenie na gospodarkę. Podobnie było z "ptasią grypą" - realne zagrożenie było znikome, a przełożyła się ona realnie na gospodarkę, w tym w szczególności na spadek cen mięsa drobiowego. W chwili obecnej zauważamy spadek konsumpcji wieprzowiny, jednak jest on nieznaczny. Równie dobrze może on wynikać z bardzo wysokich cen mięsa wieprzowego w relacji do innych rodzajów mięs.

- Czy zawirowania na rynkach walutowych mogą istotnie wpłynąć na proces konsolidacji branży mięsnej?

- Większość dodatków wykorzystywanych w przemyśle mięsnym to produkty importowe. Powoduje to, że drogi surowiec mięsny nie jest jedynym problemem dla zakładów mięsnych w sytuacji osłabienia złotego. Ta trudna sytuacja może tylko przyspieszyć konsolidację. Niestety, w chwili obecnej brak jest zainteresowanych zainwestowaniem w taki proces - środki inwestycyjne kierowane są do innych branż. Brak jest odważnych, którzy dysponują gotówką na tego rodzaju przedsięwzięcia.

- Czy na kłopotach producentów mięsa czerwonego korzystają producenci drobiu?

- Zdecydowanie tak. Proszę jednak pamiętać, iż w normalnej sytuacji rynkowej, surowiec drobiowy jest droższy od wieprzowego.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • pesymista 20-05-2009, 23:53:
w Polsce nigdy nie będzie konsolidacji w dużej skali, każdy jest panem na własnej zgrodzie, wzajemna nieufność osiąga wyżyny nieznane nigdzie indziej, niestety

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 973) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH