REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Prezes Peklimaru o Polskim Klastrze Mięsnym: Połączony potencjał firm daje przesłanki do odważniejszego działania

  • Autor: Paulina Mroziak, portalspozywczy.pl
  • Data: 03-04-2012, 13:03
Prezes Peklimaru o Polskim Klastrze Mięsnym: Połączony potencjał firm daje przesłanki do odważniejszego działania
Bogusław Strześniewski, prezes Peklimaru (fot.: Pawel Pawlowski/zelaznastudio.pl)

Polski Klaster Mięsny zamierza wprowadzić wspólną markę wędlin Polonium. - Rozpoznawalna marka, to dzisiaj wielka wartość na rynku. Połączony potencjał kilku firm z pewnością daje przesłanki do odważniejszego działania - komentuje Bogusław Strześniewski, prezes zarządu spółki Peklimar, która wchodzi w skład PKM.

REKLAMA

Jakie korzyści niesie ze sobą - z punktu widzenia Pana firmy - przynależność do klastra?

Klaster to przede wszystkim dobre towarzystwo. Okazja do wymiany poglądów. Może jeszcze nie możemy zapisać sukcesów, ale rozmawiamy i "uczymy się siebie". Z tego twórczego sporu powinny być wkrótce owoce.

Czy klastrom łatwiej - niż pojedynczym przedsiębiorstwom - uzyskać dotacje unijne?

Moja ocena nie jest zbyt pozytywna. Dotacje unijne muszą być pozyskiwane mądrze i zgodnie ze strategią firmy. Obserwuję jednak, że jeśli już do tego dochodzi to raczej podmioty dopasowują strategię do możliwości pozyskania dotacji. Czy to dobry trend? Moim zdaniem nie.

Czy klastry mogą stanowić realną konkurencję dla koncernów spożywczych?

Każda konsolidacja potencjałów potęguje możliwości konkurowania. Z drugiej jednak strony klaster to rodzaj stowarzyszenia, najczęściej zorganizowany, ale "za plecami" stoją firmy macierzyste - niepołączone kapitałowo, ze swoimi strategiami i sposobami działania. To moim zdaniem czynnik osłabiający efekt.

Czy Polski Klaster Mięsny współpracuje z jakąś instytucją naukową? Jakie niesie to za sobą korzyści? Czy instytucje dużo dają od siebie i czy jest to przydatne w rozwoju takiego klastra?

Na razie jeszcze nie wypracowaliśmy takich relacji. Owszem posiłkujemy się konsultingiem, ale raczej z poszczególnymi osobami ze świata nauki - nie instytucjonalnie.

Jak - Pana zdaniem - będzie wyglądała branża spożywcza za 10 lat jeśli chodzi o rozwój klastrów? Czy firmy i instytucje chętniej będą się "wiązały"? Czy może ta idea upadnie?

Szczerze mówiąc jestem sceptykiem. Przeważać będą twarde powiązania kapitałowe. Obszarami, który może jednak stać się godnymi zainteresowania, są np. poszukiwanie oszczędności (choćby w zakupach) i wspólne projekty badawcze. Spodziewałbym się prób specjalizacji w produkcji przez wymianę produktową.

Wszystko to jednak bardzo "ewolucyjny" projekt, a rynek zmusza do ruchów "rewolucyjnych". Idąc tą analogią - trzeba śmiałego przywództwa, odważnych strategii i konsekwentnej ich realizacji. Czy opcja "klastrowa" w to się wpisuje? - trochę wątpię. Jednocześnie mam nadzieję i zamierzam aktywnie nad tym pracować, aby nasza organizacja - PKM - osiągnęła pokładane w niej nadzieje.

Polski Klaster Mięsny zrzesza także takie firmy jak: Pekpol, ZM Wierzejki, ZM Niewieścin i ZM Zyguła.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (10 004) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH