Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Prezes Peklimaru: Zakładom mięsnym opłaca się pilnowanie kosztów produkcji

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 28-10-2011, 10:40
Prezes Peklimaru: Zakładom mięsnym opłaca się pilnowanie kosztów produkcji
Bogusław Strześniewski, prezes Peklimaru (fot. zelaznastudio.pl)

Odnośnie kosztów, bardzo ważnym elementem jest to, aby w jakiś sposób propagować rozsądne mechanizmy analiz ekonomicznych. Czasami, obserwując poczynania rynkowe naszych konkurentów wydaje mi się, że przy rentowności branży mięsnej oscylującej w okolicach kilku proc., nie przywiązują oni odpowiedniej wagi do dokładnego poznania kosztów swojej produkcji - mówi Bogusław Strześniewski, prezes Peklimaru.

- Jeżeli umiemy już dokładnie wycenić koszt wytworzenia produktu i do tego umiemy też doskonale rozpoznać koszty związane ze sprzedażą, wtedy pojawia się szansa znalezienia rezerw do zrealizowania oszczędności. Z doświadczenia wiem, że potrafią one być całkiem spore - podkreśla Strześniewski.

Zapytany o aktywność Peklimaru w ramach klastra mięsnego, szef firmy odpowiada: - W tej chwili klaster funkcjonuje jako spółka. Może nie mamy jeszcze spektakularnych osiągnięć. Niemniej jednak, wydaje mi się, że z każdą chwilą dorastamy do pewnych decyzji - tłumaczy szef Peklimaru. - Myślę, że podążamy właściwą drogą. Już samo „towarzystwo", które udało nam się zebrać w ramach klastra jest na tyle interesujące, że powoduje pełną otwartość. Przełamujemy obowiązujące w branży bariery - dodaje.

Zwraca uwagę, że „polski kapitalizm", zwłaszcza w przemyśle mięsnym, to kapitalizm budowany przez rodzinne firmy. - Teraz musimy odnaleźć się w nowej roli. Klaster jest inicjatywą, która małymi krokami przybliża nas do bardziej odważnego przełamania barier mentalnych przy współpracy firm mięsnych - ocenia Bogusław Strześniewski.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (5)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • knur 02-11-2011, 15:40:
ZM powinny serio traktowac hodowców tucznika towarowego czyli wieprzowiny a nie kombinować jak tu zrobic w konia czyli w świnie po 3,5 zł za kg
  • Chlop 02-11-2011, 07:15:
Najlepsza recepta na zysk w branzy miesnej. To zywiec wieprzowy po 3,5 zl za kg.....,
  • obserwator 01-11-2011, 20:22:
"Klaster jest inicjatywą, która małymi krokami przybliża nas do bardziej odważnego przełamania barier mentalnych przy współpracy firm mięsnych" - pięknie i naukowo!
Bariery mentalne, małe kroki...
A może powiedzieć prawdę?

Zobacz wszystkie komentarze (5)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 529) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH