Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Prezes Pekpolu: Kryzys sprzyja konsolidacji

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 17-10-2014, 20:54
Prezes Pekpolu: Kryzys sprzyja konsolidacji
Tomasz Łączyński, prezes Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka (fot. PTWP)

Nawet kiedy sytuacja w branży mięsnej jest bardzo trudna, taka jak obecnie, zadaniem firm nie jest walka o przetrwanie, lecz szukanie nowych dróg rozwoju. Uważam, że musimy myśleć o fuzjach, o konsolidacji - powiedział Tomasz Łączyński, prezes Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka na VII Forum Rynku Spożywczego i Handlu 2014.

- Zawsze warto szukać innowacyjnych sposobów na zwiększenie zysków, skupiać się na wartości dodanej, która może pojawić się w ramach współpracy pomiędzy kilkoma zakładami mięsnymi. Nie musi się to odbywać na bazie kapitałowej. Są inne rozwiązania - przekonywał Tomasz Łączyński. - Kiepska sytuacja na rynku powoduje, że kooperacja może przynieść jej uczestnikom szczególnie wiele korzyści. Gdybyśmy przełamali niechęć niektórych właścicieli, pokazując im wartość dodaną, jaka mogłaby powstać w wyniku fuzji, to jest bardzo prawdopodobne, że osiągnęlibyśmy znakomite rezultaty. Dlatego moim zdaniem lepiej jest odrzucić politykę „skupiania się na przetrwaniu", na rzecz polityki nakierowanej na rozwój - podkreślił.

W ocenie prezesa Pekpolu na kryzys opłaca się patrzeć jak na wyzwanie. - Wszyscy wiedzą, że ruchy konsolidacyjne w branży mięsnej są blokowane przez mentalność właścicieli zakładów, którzy nierzadko traktują przedsiębiorstwa, jak własne dzieci. Czy jednak nie lepiej jest mieć 3 proc. udziałów w firmie, która dynamicznie się rozwija, niż 100 proc. w biznesie, który upada? - pytał retorycznie Łączyński. - Jeżeli dojdzie wreszcie do unormowania przez część firm mięsnych ich sytuacji formalno-prawnej, bo wiadomo, że znacznie łatwiej wykonuje się transakcje w przypadku spółek akcyjnych lub z o.o., procesy konsolidacyjne mogą nabrać rozpędu. Niewykluczone, że będą one przebiegać znacznie dynamiczniej niż się tego spodziewamy - dodał.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Kamil 23-10-2014, 10:19:
Tarczynski i kania to nie sa praktycznie polskie firmy.
  • nagel 21-10-2014, 10:39:
Polscy właściciele firm mięsnych powinni jak najprędzej wyciągnąć wnioski.
Casus upadłych wielkich firm takich jak Duda-Bis , Bartek, Viola a także
ekspansja Pini-Polonia czy fuzja PKM Duda z Cedrob to sygnał dla przewidujących
w branży. Proponuję aby Tarczyński S.A , Kania S.A , JBB , M@W , Pekpol, Nikpol, Olewnik usiedli do stołu rozpoczynając rokowania dotyczące budowy dużej silnej polskiej grupy.

Zobacz wszystkie komentarze (2)

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (26 689) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH