Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Prezes Pekpolu: Kryzys sprzyja konsolidacji

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 17-10-2014, 20:54
Prezes Pekpolu: Kryzys sprzyja konsolidacji
Tomasz Łączyński, prezes Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka (fot. PTWP)

Nawet kiedy sytuacja w branży mięsnej jest bardzo trudna, taka jak obecnie, zadaniem firm nie jest walka o przetrwanie, lecz szukanie nowych dróg rozwoju. Uważam, że musimy myśleć o fuzjach, o konsolidacji - powiedział Tomasz Łączyński, prezes Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka na VII Forum Rynku Spożywczego i Handlu 2014.

- Zawsze warto szukać innowacyjnych sposobów na zwiększenie zysków, skupiać się na wartości dodanej, która może pojawić się w ramach współpracy pomiędzy kilkoma zakładami mięsnymi. Nie musi się to odbywać na bazie kapitałowej. Są inne rozwiązania - przekonywał Tomasz Łączyński. - Kiepska sytuacja na rynku powoduje, że kooperacja może przynieść jej uczestnikom szczególnie wiele korzyści. Gdybyśmy przełamali niechęć niektórych właścicieli, pokazując im wartość dodaną, jaka mogłaby powstać w wyniku fuzji, to jest bardzo prawdopodobne, że osiągnęlibyśmy znakomite rezultaty. Dlatego moim zdaniem lepiej jest odrzucić politykę „skupiania się na przetrwaniu", na rzecz polityki nakierowanej na rozwój - podkreślił.

W ocenie prezesa Pekpolu na kryzys opłaca się patrzeć jak na wyzwanie. - Wszyscy wiedzą, że ruchy konsolidacyjne w branży mięsnej są blokowane przez mentalność właścicieli zakładów, którzy nierzadko traktują przedsiębiorstwa, jak własne dzieci. Czy jednak nie lepiej jest mieć 3 proc. udziałów w firmie, która dynamicznie się rozwija, niż 100 proc. w biznesie, który upada? - pytał retorycznie Łączyński. - Jeżeli dojdzie wreszcie do unormowania przez część firm mięsnych ich sytuacji formalno-prawnej, bo wiadomo, że znacznie łatwiej wykonuje się transakcje w przypadku spółek akcyjnych lub z o.o., procesy konsolidacyjne mogą nabrać rozpędu. Niewykluczone, że będą one przebiegać znacznie dynamiczniej niż się tego spodziewamy - dodał.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Kamil 23-10-2014, 10:19:
Tarczynski i kania to nie sa praktycznie polskie firmy.
  • nagel 21-10-2014, 10:39:
Polscy właściciele firm mięsnych powinni jak najprędzej wyciągnąć wnioski.
Casus upadłych wielkich firm takich jak Duda-Bis , Bartek, Viola a także
ekspansja Pini-Polonia czy fuzja PKM Duda z Cedrob to sygnał dla przewidujących
w branży. Proponuję aby Tarczyński S.A , Kania S.A , JBB , M@W , Pekpol, Nikpol, Olewnik usiedli do stołu rozpoczynając rokowania dotyczące budowy dużej silnej polskiej grupy.

Zobacz wszystkie komentarze (2)

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (12 760) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 262)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH